Radovi na poddionici Buna-Počitelj ušli u završnu fazu

Uprkos restrikcijama izazvanih pandemijom virusa covid-19, sva gradilišta na jugu Hercegovine su aktivna, a na poddionici Buna – Počitelj radovi ulaze u završnu fazu, dok na poddionici Počitelj – Zvirovići teku planiranom dinamikom i njihov završetak očekuje se naredne godine.

Izgradnjom poddionica Buna – Počitelj i Počitelj – Zvirovići, Bosna i Hercegovina će dobiti novih 18 kilometara autoceste na Koridoru Vc, i tako se povezati sa evropskom mrežom puteva.

Govoreći o poddionici Buna – Počitelj, Azer Leto, voditelj gradilišta na toj poddionici kazao je kako je njena dužina 7,2 kilometra, te da je vrijedna oko 25 milijuna eura i da radovi ulaze u završnu fazu.

Naveo je kako su zbog pandemije koronavirusa neki radovi bili usporeni, i to najviše zbog nabavke potrebnih sirovina.

Božo Talić, predstavnik JP Autoceste FBiH na izgradnji poddionice Buna – Počitelj, ustvrdio je kako su na toj poddionici male probleme izazvali priključci na elektro i vodovodnu mrežu.

Kada je u pitanju elektro mreža, planirano je da se ona priključi s izgradnjom dionice Tunel Kvanj-Buna za čitav potez od Mostara do Počitelja.

” Što se tiče priključka na vodovodnu mrežu za odmorište Rotimski potok, s obzirom na to da u blizini nema mogućnosti za priključak, Autoceste su s Gradom Čapljina sklopile ugovor o izgradnji primarne vodovodne mreže, koja je u fazi dogovaranja za izvođenje radova”, kazao je Talić i dodao da će Autoceste finansirati tu mrežu s mogućnošću da se i naselja kroz koja prolazi priključe na nju.

 Govoreći o geološkim uslovima na trasi, kazao je kako su oni s jedne strane povoljni što se tiče stabilnosti, a s druge strane otežavajući, jer su se svi iskopi vršili na čvrstoj stijeni, isključivo miniranjem.

“Radovi na gradilištu su trenutno u završnoj fazi. Znači, na glavnoj trasi ostalo je da se uradi samo habajući sloj, što će biti završeno za nekih mjesec dana. Trenutno se izvode asfalterski radovi na odmorištu Rotimski potok. Nakon toga, u biti ostaje pospremanje gradilišta, odnosno samo završni radovi”, ustvrdio je Talić.

Ova dionica je veza između dionice Počitelj-Zvirovići koja je već u poodmakloj fazi realizacije i spoj na već izgrađenu cestu Zvirovići i između dionice Tunel Kvanj – Buna, za koju vrlo brzo predstoji potpisivanje ugovora za izvođenje.

Ali, dok se ne završe te dionice. cesta neće biti u funkciji, naveo je Talić i dodao kako su radovi počeli u avgustu 2018. godine i da je pandemija imala veliki uticaj na njihovo izvođenje.

U jednom trenutku nije uopšte bilo moguće dobiti ni materijale ni potrebnu opremu i mnogo radne snage je bilo u izolaciji što je jako teško nadoknaditi, naglasio je Talić.  

Vanja Podhratski, šef sektora za poddionicu Počitelj – Zvirovići, kazao je kako su u  proteklom periodu izvršeni zemljani radovi, faktički, na cijelom potezu te poddionice, što je omogućilo prelazak u iduću fazu radova.

“Na cijeloj trasi predstoje radovi na gornjem stroju, što podrazumijeva izvođenje posteljice, cemente stabilizacije i u konačnici postavljenje asfalta na dionici”, naglasio je.

Pri tom je naglasio kako je pandemija covida-19 dovela do usporavanja radova, te da je transport određenih materijala iz inostranstva poskupio.

Pored toga, početkom godine kolosalni most Počitelj počeo je poprimati prve obrise, a biće to najduži most na Koridoru Vc sa svojih 945 metara i visine od 100 metara, koji će spojiti dvije obale rijeke Neretve.

“U toku je građenje stubova mosta. Riječ je o jako zahtjevnom projektu, koji bi trebao biti završen krajem 2022. godine”, kazao je predstavnik širokobriješkog “Heringa” Mario Jurišić.

(Fena)