U Bosni pretežno oblačno, u Hercegovini umjereno oblačno

Jutros je u Bosni bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a samo ponegdje je registrovana i sa slaba kiša. U Hercegovini i na istoku nešto manje oblačnosti i sunčanije.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -12 stepeni, Ivan-sedlo -4, Tuzla 0, Sarajevo i Zenica 1, Bihać, Gradačac i Grude 2, Bugojno i Livno 3, Jajce i Sanski Most 4, Drvar i Stolac 5, Mostar 6, Neum 7 stepeni.

Danas u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima slabih padavina može bit u centralnim područjima. U Hercegovini i na istoku malo do umjereno oblačno.

Vjetar slab promjenljivog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 3 do 9, na jugu do 13 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike blago će se popravljati sa odmicanjem dana.

Lagani porast temperatura i postepeni prestanak padavina, ugodno će djelovati na većinu populacije, a tegobe kod osjetljivih osoba djelimično će se umanjiti.

Još uvijek će biti prohladno, naročito u jutarnjim satima, stoga nije naodmet biti oprezniji i posvetiti pažnju oblačenju, te ne pretjerivati sa aktivnostima.

Sa dolaskom noći, opšta slika dodatno će se proljepšati.

—–

BIHAMK

Oprez zbog poledice

Zbog niskih jutarnjih temperatura u nižim područjima kao i na zasjenjenim dijelovima puteva u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima upozoravamo na poledicu na kolovozu. Zaostalog snijega na kolovozu ima na pojedinim dionicama puteva preko planinskih prevoja. Posjedovanje zimske opreme je obavezno.

U toku su radovi u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica), zbog čega se saobraća naizmjenično-jednom trakom, uz regulaciju semaforima. U noćnim satima (23-04,30 sati) saobraćaj se na ovoj dionici obustavlja.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Saobraćaj je zbog radova i dalje obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Radovi na sanaciji magistralnog puta Stolac-Hutovo izvode se u reonu mjesta Cerovica, a saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na graničnim prelazima, nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)