Mramorni dvojac

Holivudska zvijezda George Clooney (59) vodi kampanju za restituciju čuvenog ornamenta iz Parthenona, koji je prije više od 200 godina donesen u London iz hrama Parthenona na atinskom Akropolju, a kasnije prodat Britanskom muzeju. Grčka vlada već dugi niz godina traži povratak mramornih reljefa.

Clooney se već bavio temom krađe umjetničkih djela kao režiser i glavni glumac u filmu “The Monuments Men” (2014). U njemu je jedna posebna saveznička jedinica pokušala osigurati istorijska umjetnička djela, koja su nacisti ukrali u završnoj fazi Drugog svjetskog rata. Sada je zvijezda izjavila da ima mnogo predmeta od istorijske vrijednosti, koji bi se morali vratiti izvornim vlasnicima, ali nijedno nije toliko važno kao što su umjetnička djela iz Partenona.

Ovo nije prvi put da se on izjašnjava o ovom slučaju. Već 2015. godine, u intervjuu za jedan grčki internet portal, rekao je da vjeruje da će se ornament kad-tad vratiti na Akropolj. U to je vrijeme njegova supruga Amal (43) je savjetovala grčku vladu po tom pitanju. Ali, vlada je odbila prijedlog advokatice za ljudska prava, da se Britanija izvede pred međunarodni sud.

(spiegel)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)