Otvoreno šetalište u čast mostarskim rudarima

Novouređeno šetalište u čast mostarskim rudarima otvoreno je danas na kopu Vihovići u Mostaru, gdje je zasađeno i 100 lipa, u sklopu ekološke akcije “I 100 je dovoljno”.

Akciji, koju provodi Ekološka udruženje “Eko kop” iz Mostara, odazvao se veliki broj građana, a sadnji su se pridružili i mostarski gradonačelnik Mario Kordić i mostarski vijećnici.

Novouređeno šetalište otvorili su mostarski rudari zajedno s gradonačelnikom i zasadili su lipu u čast mostarskim rudarima.

Jedan od rudara kazao je kako im ovo mnogo znači, “jer ih se nakon toliko godina neko sjetio”.

Gradonačelnik Kordić je posjetio kako rudarski kop na Vihovićima nije imao baš lijepu priču, jer se na tom lokalitetu odlagao otpad nakon rata.

“Priroda se nekako izborila s tim zagađenjem i danas imamo jezero, u kome imamo i nekih životinja”, dodao je Kordić.

Istakao je kako je ova akcija organizovana s Gradom Mostarom.

“Mi smo preko javnih preduzeća podržali cijelu ovu priču, očistili ovaj lokalitet i pomogli u iskopavanju rupa, a i dio sadnica smo pomogli nabaviti”, kazao je mostarski gradonačelnik.

Pri tom je naglasio kako će ovakve inicijative i dalje pomagati.

“Upravo je ovo pravi put da zajedno s građanima ove lokacije osvještavamo. Vidite da je danas ovde dosta mladih ljudi, koji će kroz jednu ovakvu akciju imati jednu drugačiju percepciju prema javnoj površini”, rekao je Kordić.

Najavio je kako će kroz javna preduzeća očistiti grad i poslao poruku kako je ovo zajednički grad koji pripada svim građanima i “da mi kroz grad počnemo zajedno živjeti i vratimo onu emociju koju smo imali prema Mostaru kao lijepom i uređenom evropskom gradu”.

Predsjednik Ekološkog udruženja “Eko kop” Vjekoslav Novak jako je zadovoljan odzivom ljudi na akciju sadnje stotinu lipa. Izrazio je nadu u to da će u skoroj budućnosti biti još projekata kako bi se uredio ovaj dio grada.

Glasnogovornik Udruženja “Eko kop” Branislav Stojkić rekao je kako je površina kopa nevjerovatna: oko 70 fudbalskih terena, odnosno 48 hičjada kvadratnih metara.

Dodao je kako je to jedan veliki prostor koji Grad Mostar mora eksploatisati i iskoristiti na bolji način, ali ga mora zaštititi.

“Ovo danas apsolutno ništa ne znači ako nemamo sistem koji će zaštititi cijeli ovaj prostor. Jesu li to kamere, redari ili rendžeri, stvarno ne znamo, nego mi kao inicijatori i mještani Rudnika, Vihovića i Orlaca, a i svi građani Mostara želimo poslati poruku i reći da je dosta. Želimo promijeniti ovu priču. Želimo da ovo bude oaza. Puno puta govorim kako drugi gradovi imaju svoja brda, svoje planine i svoja izletišta i mi želimo da grad Mostar ima svoje izletište u Vihovićima”, kazao je Stojkić.

Poručio je kako žele da to mjesto bude turističko-sportsko-rekreacijski centar.

“Mi preko gradonačelnika i vijećnika Mostara, koji su se odazvali današnjoj akciji, lobiramo da se ovaj dio zaštiti, urbanistički isplanira i bude jedna fina atrakcija grada Mostara”, kazao je Stojkić.

Naglasio je kako se današnjom akcijom žele odužiti mostarskim rudarima koji su, kako je kazao, zaboravljeni prije 30 godina, a othranili su i stvorili ovaj grad.

(Fena)