Sunčano uz umjereno naoblačenje

Jutros je u našoj zemlji sunčano uz malo do umjereno oblačno.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -3 stepena, Zenica 0, Tuzla 1, Ivan-sedlo, Sanski Most, Sarajevo-Bjelave 2, Grude, Mostar 5, Gradačac, Neum 9, Bihać 11 stepeni.

Danas će u našoj zemlji prije podne preovladavati sunčano vrijeme uz malo do umjereo oblačno. Poslije podne naoblačenje. U kasnim večernjim satima u Bosni je lokalno moguća slaba kiša.

Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 12 do 20 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je povoljna.

vremenskih prilika, duži sunčani intervali i porast dnevnih temperaturnih vrijednosti ugodno će djelovati na većinu populacije. Tegobe kod osjetljivih osoba će se umanjiti.

Preporučljivo je perikladno se obući i provesti dan na otvorenom, po mogućnosti van gradskih sredina.

U večernjim satima, pod uticajem prolaznog pogoršanja, opšta slika će se djelimično pokvariti.

—–

BIHAMK

Povoljni uslovi za vožnju

Povoljni vremenski uslovi pogoduju nesmetanom saobraćanju na većini putnih pravaca u BIH. Frekvencija vozila je slabog do umjerenog inteziteta. Vozače savjetujemo da, bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove, voze maksimalno oprezno i da poštuju sve saobraćajne propise.

U toku su radovi u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica), zbog čega se saobraća naizmjenično-jednom trakom, uz regulaciju semaforima. U noćnim satima (23-04,30 sati) saobraćaj se na ovoj dionici obustavlja.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Saobraćaj je zbog radova i dalje obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banovića).

Pojačana je frekvencija vozila na izlazu iz BIH na graničnom prelazu Rača. Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)