Pretežno oblačno

Jutros je u Bosni bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a samo ponegdje je registrovana i slaba kiša. U Hercegovini malo do umjereno oblačno.

Temperature vazduhau 08 sati: Bjelašnica -2 stepena, Ivan-sedlo 4, Bugojno 6, Grude i Sarajevo 7, Zenica 8, Bihać, Gradačac, Mostar i Tuzla 9, Sanski Most 10, Neum 12 stepeni.

Danas u većem dijelu naše zemlje pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima, u Bosni je moguća slaba kiša. Na jugu Hercegovine malo do umjereno oblačno i sunčano.

Vjetar slab istočni i sjeveroistočni.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 9 do 15, na jugu do 19 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike postepeno će se popravljati sa odmicanjem dana.

Tokom prijepodneva, uz tmurno, mjestimično kišovito vrijeme, moguće su nešto izraženije tegobe, pretežno u vidu lošijeg raspoloženja, glavobolje, dekoncentracije.

Sa porastom temperatura i djelimičnim razvedravanjem u drugom dijelu dana, opšta slika će biti ljepša u cijeloj zemlji.

Na jugu sunčanije i ugodnije.

—–

BIHAMK

Oprez zbog odrona i klizišta

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se tokom dana saobraća naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima, dok se u noćnim satima (23-04,30 sati) saobraćaj kroz tunel obustavlja.

I dalje je zbog radova obustavljen saobraćaj u tunelu Jasen na magistralnom putu Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima, izdvajamo puteve: Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banovića).

Na graničnim prelazima, trenutno nema dužih zadržavanja.

Napominjemo vozače da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)