U Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju stigle prve vakcine preko Covax sistema

epa09098182 A pack of the AstraZeneca's COVID-19 vaccine vials sits on a table during a vaccination drive for military personnel in Denpasar, Bali, Indonesia, 26 March 2021. EPA-EFE/MADE NAGI

Kontingent od 24.000 doza cjepiva AstraZeneca u nedelju je stigao u Crnu Goru, zahvaljujući nabavci, koju je sprovelo Ministarstvo zdravlja u okviru Covax mehanizma.

To je prva isporuka i dodatne količine se očekuju u narednom periodu, javlja RTCG.

“Ogromno mi je zadovoljstvo što danas mogu da obavijestim crnogorsku javnost da je upravo stiglo 24.000 doza AstraZeneca vakcina iz Covax inicijative, što predstavlja prvi kontingent od ukupno 84.000 doza koje će stići u Crnu Goru”, kazala je crnogorska ministrica zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

 Istovremeno, prve vakcine AstraZenece, preko istog mehanizma, stigle su i na međunarodni aerodrom Skoplje, a avion je dočekao ministar zdravlja Venko Filipče zajedno s ambasadorima SAD-a, Francuske i Njemačke.

Riječ je, takođe, o prvoj isporuci od 24.000 doza, a uskoro bi trebao da stigne i ostatak od najavljenih 100.000 vakcina, prenose makedonski mediji.

(Fena)