Oslobođen brod koji je blokirao Suecki kanal

Gigantski teretni brod “Ever Given”, koji od utorka blokira Suecki kanal, oslobođen je, saopštila je kompanija Inchcape Shipping.

“‘Ever Given’ je uspješno vraćen u odgovarajući položaj jutros u 4,30 sati i trenutno je siguran”, navela je kompanija na svom Twitter nalogu.

Kako navodi Bloomberg, iako su spasioci uspjeli pokrenuti brod, još nije poznato kada će Suecki kanal biti otvoren za saobraćaj, prenosi Tanjug.

“Ever Given”, brod kompanije Japan’s Shoei Kisen Kaisha, koji plovi pod zastavom Paname, zaglavio se u utorak dijagonalno preko južnog dijela Sueckog kanala, zaustavivši saobraćaj u jednom od najprometnijih plovnih puteva na svijetu.

Veliki teretni brod dužine 400 metara i širine 59 metara, poslije iznenadnog udara vjetra, koji mu je poremetio kurs, ukoso se nasukao u kanalu, na mjestu širokom manje od 300 metara.

Najmanje 370 plovila čeka na tranzit kroz kanal, uključujući desetine brodova za prevoz kontejnera, naftne tankere i brodove koji prevoze tečni prirodni plin (LNG) i tečni naftni plin (LPG).

Šteta se mjeri milijardama dolara.

Paralizirajući efekat ovog zastoja već je primjetan u Siriji, gdje su vlasti bile prinuđene uvesti restrikcije goriva, jer je “Ever Given” uticao na uvoz nafte u Siriju i usporio dolazak broda koji nosi gorivo i naftne proizvode.

Agencija za zdravlje životinja Rumunije saopštila je u subotu da je blokadom pogođeno 11 brodova, koji su preuzeli stoku iz te zemlje.

Nevladina organizacija Animals International upozorila je da na potencijalnu “tragediju”, koja prijeti više od 130.000 životinja, prenosi Al Jazeera.

(Fena)