Umjereno do pretežno sunčano

Jutros u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica -2 stepena, Bugojno i Drvar 0, Livno, Prijedor, Sanski Most i Tuzla 2, Banja Luka, Doboj, Ivan-sedlo i Jajce 3, Bihać i Zenica 4, Grude, Sarajevo i Stolac 6, Gradačac 7, Trebinje 8, Mostar 9, Neum 12 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno sunčano vrijeme.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 13 i 19, na jugu zemlje do 22 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je povoljna.

Većina ljudi će se osjećati dobro, a tegobe kod osjetljivih osoba neće biti suviše jake.

U unutrašnjosti zemlje tokom jutra svježije, preporučljivo je posvetiti pažnju primjerenom oblačenju, u nastavku dana temperature će porasti, biće ugodnije i prikladno za boravak na otvorenom.

Poslijepodnevni sati će proteći uz relativno visoke temperature vazduha, stoga je poželjno biti oprezniji i ne pretjerivati sa aktivnostima.

—–

BIHAMK

Oprez zbog odrona i klizišta

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se tokom dana saobraća naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima, dok se u noćnim satima (23-04,30 sati) saobraćaj kroz tunel obustavlja.

I dalje je zbog radova obustavljen saobraćaj u tunelu Jasen na magistralnom putu Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banovića).

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja.

Napominjemo vozače da je, bez obzira na trenutno povoljne vremenske uvjete, posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)