Pehar: U toku distribucija vakcina proizvođača Pfizer

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Davor Pehar kazao je da je na prostoru FBiH u toku distribucija vakcina proizvođača Pfizer iz COVAX mehanizma, a riječ je o 15.210 doza.

Pehar je danas na press konferenciji kazao da će se vakcine distribuirati sukladno propisanim načelima, ali i na osnovu zahtjeva kantonalnih zavoda za javno zdravstvo.

“Razlog je činjenica da ovo vakcina zahtijeva tzv. ultrahladni lanac i skladišti se na -80 stupnjeva. Kada napusti taj režim, mora se potrošiti u roku od pet dana, zbog toga je potrebna bliska koordinacija između zavoda za javno zdravstvo, kako bismo maksimalno iskoristili sve raspoložive doze”, istakao je Pehar.

Naglasio je da je na prostor FBiH iz COVAX mehanizma dopremljeno i 17.100 doza vakcina AstraZeneca, za koje se još uvijek čekaju rezultati analiza iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

“Kada dobijemo te potrebne nalaze i analize i ova vakcina će se distribuirati preko kantonalnih zavoda, kako bismo omogućili nastavak vakcinisanja prioritetnih grupa”, istakao je.

Takođe je dodao da se u skladištu u Mostaru nalazi 17.980 doza vakcina kineskog proizvođača Sinovac, koje je BiH dobila kao donaciju od Turske.

“I za ovu vakcinu čekamo analize, nakon što dobijemo sve potrebe nalaze, i ova vakcina biće na raspolaganju”, poručio je.

Pehar je kazao da je epidemiološka situacija jako složena, te pozvao sve građane da se pridržavaju mjera koje su propisali federalni i kantonalni krizni štanovi, te poručio da se samo tako može zaustaviti širenje koronavirusa. 

(Fena)