Fudbaleri BiH večeras na Grbavici dočekuju svjetskog prvaka

Fudbaleri reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras na stadonu Grbavica protiv selekcije Francuske igra drugi susret kvalifikacija za nastup na Svjetskom prvenstvu 2022. u Kataru.

Izabranike selektora Ivajla Peteva, koji večeras neće biti na klupi bh. tima zbog zaraze koronavirusom, očekuje izuzetno težak zadatak protiv aktuelnog svjetskog prvaka i prvog favorita u kvalifikacionoj D grupi.  

Pomoćnik bugarskog stručnjaka Elvir Rahimić, koji će večeras pretvoditi bh. tim, kazao je da igramo protiv najbolje reprezentacije na svijetu.

“Imamo svoje zamisli kako ćemo da igramo, ali dosta zavisi i od protivnika. Teško je sad predvidjeti kako će to izgledati, ali sigurno da je protiv Francuske teško igrati napadački, jer oni koriste svaku grešku. Nadam se da ćemo biti kompaktni i pokušaćemo da dođemo do pozitivnog rezultata”, izjavio je Rahimić.

Reprezentativac Miralem Pjanić izjavio je da je poznat kvalitet francuskih igrača i da neće biti lako.

“Sve prilike koje nam se ukažu u napadu moraćemo da iskoristimo. Defanzivno moramo igrati kompaktno, svi za jednog. Moraćemo biti sigurni u sebe i ne dozvoliti im da potpuno kontrolišu igru. Igramo na našem terenu i moraju da nas poštuju”, smatra Pjanić.

Član ekipe Barcelone u ovom susretu će ubilježiti jubilarni stoti nastup za nacionalni tim.

“O tome sam sanjao prije. Kad sam bio dijete, prelazio sam sa ocem hiljade kilometara da gledam naš tim. Meč posvećujem ocu, porodici i prijateljima. Svima se zahvaljujem. Puno bih stvari mogao da pričam o ovom, ali nadam se da ćemo u budućnosti imati dosta uspjeha i da ćemo praviti dobre rezultate”, kazao je Pjanić.

Francuzi su u ovom ciklusu kvalifikacija odigrali dva susreta, u prvom su u Parizu neočekivano remizirali sa Ukrajinom 1:1, dok su prije tri dana slavili u Kazahstanu sa 2:0. Reprezentacija BiH na startu kvalifikacija u gostima je remizirala sa Finskom 2:2.

Susret BiH – Francuska igra se večeras na stadionu Grbavica od 20,45 sati. Sudija će biti Italijan Daniele Orsato.

(Fena)