Pretežno oblačno

Jutros u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica -1 stepen, Drvar, Grude i Ivan-sedlo 6, Bugojno i Tuzla 7, Bihać, Jajce i Sarajevo 8, Bijeljina, Doboj, Livno i Zenica 9, Sanski Most i Stolac 10, Banja Luka i Prijedor 11, Gradačac, Neum i Trebinje 12, Mostar 14 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno prije podne. Smanjenje oblačnosti u drugoj polovini dana.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 14 i 20 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda

—–

Biometeorološka prognoza

Stabilnije vrijeme, bez osjetnijih temperaturnih oscilacija, ugodno će djelovati na većinu populacije.

Kod hroničnih bolesnika i meteoropata, manji problemi mogući su u najtoplijem dijelu dana, ponajviše zbog visokih temperatura i mjestimično izraženijeg osjećaja sparine.

Poželjno je prikaldo se obući i ne pretjerivati sa aktivnostima.

—–

BIHAMK

Smanjena vidljivost zbog magle

U jutarnjim satima na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove upozoravamo na smanjenu vidljivost zbog magle. Vozače savjetujemo da, bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove, voze maksimalno oprezno i da poštuju sve saobraćajne propise.

U toku su radovi u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica), zbog čega se saobraća naizmjenično-jednom trakom, uz regulaciju semaforima. U noćnim satima (23-04,30 sati) saobraćaj se na ovoj dionici obustavlja.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Saobraćaj je zbog radova i dalje obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

U toku su su radovi na postavljanju rasvjete na magistralnom putu Široki Brijeg-Mostar (na obilaznici oko Širokog Brijega), zbog čega se u vremenu od 08 do 16 sati saobraća naizmjenično, jednom trakom.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banovića).

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)