Sljedeći cilj, naslovna strana

Kao prvi model s trisomijom 21, učestvovala je na izborima za “Miss Minnesote” prije četiri godine. Iako tada nije pobijedila na takmičenju, Mikayla Holmgren (26) sada ima na umu svoj sljedeći cilj: Ona želi biti na popularnoj naslovnici kupaćih kostima Sports Illustrateda. Ako uspije, bila bi prva žena s Down sindromom u godišnjem specijalnom izdanju ovog časopisa.

Časopis sa bikini kostimima, prvi put objavljen 1964. godine, jedno je od najuspješnijih izdanja časopisa na svijetu – a njegovo pojavljivanje u SAD uvijek je kulturni događaj.

Modeli poput Elle Macpherson, Heidi Klum, Christie Brinkley i Tyra Banks već su se pokazivali u kupaćim kostimima za ovaj magazin. Časopis je prošle godine na naslovnicu stavio Valentinu Sampaio, prvi transrodni model, a prije dvije godine Halima Aden je bila prva muslimanka u burkiniju koja se pojavila na poznatoj naslovnici.

Došlo je vrijeme da se uključe i ljudi poput nje, rekla je Holmgren za magazin People.

„Budite svjesniji i inkluzivniji!“, zahtijevala je. Holmgren, koja pleše na sceni od djetinjstva, i već je predala prijavu za naslovnu stranicu Sports Illustrated.

Želi ohrabriti druge osobe s invaliditetom: “Slijedite svoje snove – a onda krenite!”

(spiegel)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)