Sudije Krušlin i Vekić privremeno udaljeni s dužnosti zbog druženja s Mamićem

Državno sudsko vijeće (DSV) od obavljanja dužnosti u srijedu je privremeno udaljilo osječke županijske sudije Darka Krušlina i Zvonka Vekića protiv kojih je predsjednik tog suda pokrenuo disciplinski postupak i predložio razrješenje zbog druženja sa Zdravkom Mamićem kome su sudili.

Predsjednik DSV-a Darko Milković izjavio je novinarima u pauzi sjednice da će te sudije prvo biti privremeno udaljeni na tri mjeseca, a potom ako u tom vremenu ne bude završen disciplinski postupak, do završetka disciplinskog postupka, što može najduže potrajati godinu dana.

Ali, DSV pri tom nije prihvatio prijedlog odbrane Zdravka Mamića, koji je sudije prozvao za korupciju, da u tom postupku budu zainteresovana stranka. Milković je pojasnio da se disciplinski postupak vodi prema odredbama Zakona o krivičnom postupku, koji ne poznaje institut zainteresovane strane, pa prijedlog Mamićeve odbrane nije prihvaćen.

Iz zahtjeva koji je podnio predsjednik osječkog suda, DSV je zaključio kako u ovom trenutku proizlazi, ne prejudicirajući odluku u dic0linskom postupku, da postoji dovoljno elemenata za donošenje odluke o udaljenju s dužnosti, rekao je Milković.

Predsjednik osječkog Županijskog suda Zvonko Vrban zatražio je od DSV-a da sudijama Vekiću i Krušlinu izrekne disciplinsku kaznu razrješenja od sudijske dužnosti, što je nečasni otpust iz sudstva.

Mamić je u oktobru Uskoku dostavio USB stick s optužbama na račun sudija, a 16. marta je, dan nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio prvostepenui presudu i kaznu od šest i po godina zatvora, na konferenciji za novinare u Mostaru za korupciju i primanje mita optužio predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu, osječke sudije Vekića i Krušlina, dok je Vrbana nazvao “kriminalcem, koji će kad tad biti smijenjen”.

Ustvrdio je kako ga je sudija Vekić reketario i tražio da ga postavi za predsjednika suda u Osijeku, te da mu je isplatio više od 500 hiljada eura, koje je trebao podijeliti s Krušlinom i Antom Kvesićem, za što, kako tvrdi, ima dokaze. U međuvremenu je putem društvenih mreža pozvao sudije koje je u svojim javnim istupima prozvao za korupciju da podnesu ostavke, navodeći kao i u nekoliko ranijih objava da je došlo vrijeme za ”reformu pravosuđa”.

Vrhovni sud je Zdravku Mamiću pravosnažno potvrdio kaznu od 6,5 godina zatvora zatvora za izvlačenje 116 miliona kuna iz Dinama. Zoranu Mamiću smanjio je kaznu na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru na tri godine i dva mjeseca. Bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću je potvrđena presuda na tri godine zatvora, prenosi Hina.

(Fena)