Avdić: Vakcinisanje u HNK-u ide dobro, uskoro veći broj vakcina

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona epidemiolog Nermin Avdić izjavio je kako vakcinisanje u HNK-u ide dobro i dodao kako očekuju isporuku većeg broja vakcina.

“Što se tiče imunizacije cijepljenje ide dobro. Sva donacija iz Srbije je podijeljena, sada je došla ova druga koja se, takođe, dijeli i već je u toku samo vakcinisanje. Očekujemo već u narednom periodu da će nam i AstraZeneca u nešto većem broju doći, a nadam se čak i ova kineska”, kazao je Avdić.

Što se tiče zdravstvenih ustanova one su, po njegovim riječima, manje-više sve spremne da se malo brže krene s imunizacijom.

Avdić je istakao kako postoji određen broj zdravstvenih radnika koji bi s vakcinisanjem trebali završiti u ovoj sedmici, a da se u nekim opštinama već prešlo na vakcinisanje u domovima za stare osobe.

“U nekim opštinama gdje je završeno za zdravstvene radnike, prebacili smo se na vakcinisanje domova za stara lica, što nam je, takođe, u prioritetima. Onda ćemo krenuti s onima od 65 plus s komorbiditetom, da bi kasnije eventualno krenuli na ove druge rizične grupe. Prvo moramo razmišljati o onim pacijentima koji su na dijalizi, dijabetičarima, a onda vatrogasci, policija, novinari”, istakao je Avdić.

Naglasio je kako novinari definitivno jesu u prioritetu, ali tek u nekoj trećoj fazi.

(Fena)