Odgođena „Mostarska liska“ i drugi planirani projekti u Narodnom pozorištu, bogat program u aprilu

Zbog sve teže i neizvjesnije epidemiološke situacije sa virusom Covid-19 u našoj zemlji, nažalost, u Narodnom pozorištu u Mostaru odgođeni su brojni planirani projekti. Između ostalih, riječ je o 18. Međunarodnom festivalu komedije „Mostarska liska“ koji je trebao biti održan od 28.05. do 02.06.2021. godine, a odgođen je za mjesec septembar ove godine, te o novom pozorišnom komadu „Eling“ Simona Benta, u režiji slovenske režiserke Alme Lapajne čiji je rad na predstavi trebao početi u ovom mjesecu a odgođen je do poboljšanja epidemiološke situacije.

Ipak, u Narodnom pozorištu Mostar nastavlja se sa redovnim repertoarom, tako da publiku u mjesecu aprilu očekuje zanimljiv repertoar.

U petak, 09.04.2021. godine, na rasporedu je predstava „Novo normalno show“ autora i režisera Ivana Leme, prema motivima djela Íñiga Ramíreza de Hara, sa početkom u 18 sati.

Predstava govori o novonastaloj situaciji sa kojom smo suočeni u vrijeme pandemije na vrlo zanimljiv, drugačiji, intrigantan i duhovit način. Propituje stanje ljudi koji su svakodnevno ‘bombardovani’ raznoraznim informacijama, te naglo prisiljeni prilagoditi se novom načinu života poštivajući mjere, naredbe i pravila vladajućih. Kroz predstavu upoznajemo i mladi bračni par čiji je odnos stavljen u iskušenje uzrokovan novonastalom situacijom i mogućnostima koje im se nude. Glumačku postavu čine: Emir Sejfić, Ajla Hamzić, Emir Spahić, Vedran Vilogorac, te članice P.S „Mo-Stars“: Džana Kalajdžić, Alda Tucaković, Sara Kulak i Naida Džiho.Predstava se ne preporučuje gledaocima mlađim od 16 godina.

Narednog petka, 16. aprila, u 18 sati, bitće odigrana predstava „Alfa Beta“ autora Edwarda Anthonya.

Predstava „Alfa Beta“ se bavi bračnim odnosima, odnosima u porodici uopćeno propitujući instituciju braka sa pozicije izbora ulaska ili ne u ovu zajednicu, kakve reperkusije na naš život on ostavlja i šta sa sobom kroz vrijeme brak nosi. Priča o dubokim intimnih strahovima oslikanim u likovima bračnih partnera koji proživljavaju vlastite krize izbora i odluka koje oblikuju njihove živote. Propitujući smisao braka, likovi dovode pod znak pitanja i uvriježene vrijednosti koje su uz brak vezane, i postavljaju pitanje da li su naša očekivanja prevarena. U predstavi igraju Fatima Kazazić Obad i Saša Oručević.

Komedija “Šta ćemo sad?” autora Branka Đurića Đure, u režiji Ahmeda Imamovića na repertoaru je u petak, 23. aprila, sa početkom u 18 sati.

“Šta ćemo sad?” je moderna, aktuelna komedija koja koincidira sa vremenom u kojem živimo i situacijom u kojoj se nalazi pozorište danas, ali i društvo u cjelini. Sam režiser je na zanimljiv način okarakterisao predstavu, kazavši kako je “Šta ćemo sad?” poput dobrog sevdaha i filozofije te vrste muzike. “Znaš ono, pjevaš, a plačeš”. Iako se na prvo čitanje doima kao komedija u kojoj se Đuro kao glumac primarno bavi strahom svoje profesije od praznog pozorišta, ubrzo se otkriva da je ovaj tekst egzistencijalna parodija stanja nas samih u društvu u kome se nalazimo. U predstavi igraju Ajla Hamzić, Emir Spahić i Goran Lozo.

Posljednji petak u mjesecu aprilu, 30.4., rezervisan je za izvođenje komedije „Ne igraj na Engleze“ Vladimira Đurđevića, u režiji Emira Spahića, sa početkom u 18 sati.

Predstava na zanimljiv, ozbiljan, ironičan i duhovit način govori o jednom od gorućih problema bh. društva – kockanju i ovisnosti o klađenju. Trojica najboljih prijatelja iz djetinjstva – Paun, Piksi i Bule – čekaju ishod jedne utakmice koja ih dijeli od željenog dobitka, a na koju su se sva trojica različito kladila. Od tog jednog rezultata njih trojica očekuju rješenje svih svojih problema. U predstavi igraju: Emir Spahić, Ivan Skoko i Emir Sejfić.

Sve izvođenja biće odigrana uz poštivanje svih mjera i naredbi Krizog štaba FBiH koje su na snazi. Ulaznice za sve predstave su u prodaji! Broj mjesta ograničen!

Ulaznice po cijeni od 10 KM, sa popustom za učenike, studente i penzionere 5 KM, u prodaji su na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9 – 14 sati.

(NovaSloboda.ba)