U Hrvatskoj 2.422 novozaražena

udio zaraženih među testiranima iznosio je 25,56 posto, izvijestio je u četvrtak hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš.

U samoizolaciji je 33.376 osoba, dok je 1.337 pacijenata na bolničkom liječenju, od kojih 144 na respiratoru.

“Samo od početka sedmice. zaražene su 6.832 osobe, danas je u odnosu na početak prošlog mjeseca gotovo dvostruko više pacijenta na respiratoru i 60 posto više pacijenata u bolnicama. Sve to upućuje da itekako ima prostora za napredak u borbi protiv epidemije”, kazao je Beroš.

Do juče su na sekvencioniranje poslata 2.632 uzorka, a podaci pokazuju da je kod 67 posto uzoraka zabilježena britanska varijanta koronavirusa.

Hrvatskoj je do sad isporučeno 540.845 doza vakcinaa. Do 30. marta, utrošene su 463.003 doze ili 86 posto ukupno zaprimljenih doza.

Beroš je tokom sjednice hrvatske Vlade izvijestio kako se ponovno otvaraju dodatne intenzivističke jedinice u KB-u Dubrava, a u skladu s potrebama i u ostalim bolnicama.

U povodu predstojećih uskrsnih praznika, pozvao je građane da se suzdrže od većih okupljanja, drže distancu, nose maske i prozračuju prostor.

“Zdravstveni sistem ne može zamijeniti doprinos koji u zaštiti vlastitog zdravlja može dati svaki građanin svojim odgovornim ponašanjem”, poručio je.

Postrožavanje mjera na prijedloge kantonalnih štabova.

Ministar unutrašnjih poslova i voditelj Nacionalnog štaba civilne zaštite Davor Božinović izvjetio je o postrožavanju mjera protiv širenja koronavirusa do 15. aprila.

“S obzirom da epidemiološka situacija nije svugdje ista, Nacionalni štab nove mjere dobrim dijelom uvodi na prijedlog kantonalnih štabova”, kazao je Božinović.

Na nacionalnom nivou, do 15. aprila biće zabranjeno treniranje u zatvorenim prostorima, osim za vrhunske sportiste, te je ograničen rad igraonica u zatvorenim prostorima.

Po novoj odluci o prelasku granica, za ulazak u Hrvatsku priznavaće se brzi antigenski testovi, koji međusobno priznaju članice EU-a, te potvrde o vakcinisanju, prenosi Hina.

(Fena)