U sklopu operativnih aktivnosti 83 migranta izmještena u kamp Lipa

Služba za poslove sa strancima (SPS) BiH je u protekla dva dana realizovala operativne aktivnosti usmjerene na kontrolu kretanja i boravka migranata u užem području grada Bihaća i izmještanje migranata iz napuštenih objekata u privremeno šatorsko naselje Lipa.

Inspektori SPS-a izvršili su kontrolu u šest napuštenih i devastiranih objekta u užem području grada Bihaća u kojima su zatečena 83 migranta.

Služba je navedene migrante iz napuštenih objekata izmjestila u privremeno šatorsko naselje Lipa, gdje će biti izvršen medicinski pregled, te njihova identifikacija i registracija, nakon čega će biti smješteni u preventivnu izolaciju unutar privremenog šatorskog naselja.

Prilikom provođenja ovih aktivnosti, inspektori za strance su među migrantima identifikovali tri maloljetnika bez pratnje, nakon čega su informisali i uključili Centar za socijalni rad radi određivanja staratelja i provođenja daljih aktivnosti u cilju njihove zaštite i zbrinjavanja.

Služba za poslove sa strancima će u narednom periodu intenzivirati provođenje operativnih aktivnosti u užem području grada Bihaća, te će se izmještanje migranata provoditi u skladu sa raspoloživim smještajnim kapacitetima u privremenom šatorskom naselju Lipa, saopšteno je iz Službe.

(Fena)