NSZ SKB: Vlada HNK-a ne ostavlja nikakav prostor za bilo kakve pregovore

Naš izračun Kolektivnog ugovora iznosi 17,2 miliona maraka i uveliko je niži iznos od onog o kome govori Vlada. Na ovaj način, pokazali smo koliko smo doista spremni na ustupke, ali to je ujedno i prijedlog od koga bi bilo doista neprihvatljivo ići niže, saopštili su u petak iz Nezavisnog sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice (NSZ SKB) Mostar.

“Posljednjih dana javnost je izbombardovana kampanjom Vlade HNK-a, u kojoj se trude na sve moguće načine ispromovisati svoju novu, a zapravo jedinu ponudu Kolektivnog ugovora koju su ikad predložili NSZ SKB-u Mostar i za koju i sami kažu da je jedina moguća, te na takav način ne ostavljaju nikakav prostor za bilo kakve pregovore”, navode iz NSZ SKB-a.

Sindikat navodi kako po riječima ministra Opsenice, kantonalna Vlada nudi 18 miliona maraka težak novi Kolektivni ugovor.

“Nezavisni sindikat zaposlenika SKB-a Mostar, uz saglasnost Strukovnog sindikata je u povodu nove-stare ponude, a uzimajući u obzir prvenstveno pacijente kojima je ograničeno pružanje zdravstvenih usluga, iako ne isključivo zbog štrajka zdravstvenog, neljekarskog osoblja, nego i zbog epidemiološke situacije i, takođe, uzimajući u obzir epidemiološku situaciju koja nas je sve dovela u težak položaj, te zbog svojih članova, vrijednih i časnih zdravstvenih radnika i ostalog nemedicinskog osoblja, odlučio predstaviti svoj prijedlog Kolektivnog ugovora Vladi, koji je korigovan i do najmanje stavke i što je najbitnije uklapa se u ponuđenih nam 18 miliona maraka, što je svakako na obostranu dobrobit”, ističu iz navedenog sindikata.

Mi smo uvijek bili za dijalog i dogovor, a tako je i ovaj put. Na Vladi je da odluči hoće li “postati heroji ili grobari našeg zdravstvenog sistema”, stoji u saopštenju NSZ SKB-a Mostar.

(Fena)

S