Pretežno oblačno s kišom

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 0 stepeni, Bihać, Tuzla 6, Bugojno, Gradačac, Ivan-sedlo, Sanski Most 7, Sarajevo-Bjelave, Zenica 8, Grude, Mostar 11, Neum 14 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati pretežno oblačno vrijeme s kišom. U višim područjima i na planinama sa snijegom i susnježicom. Poslije podne prestanak padavina u Posavini i Krajini, a prema kraju dana i u večernjim satima i u ostatku zemlje.

Vjetar slab do umjeren, uglavnom, istočni i sjeveroistočni.

Dnevna temperatura vazduha od 6 do 11, na jugu do 16 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je lošija u odnosu na protekli period.

Nestabilno i hladno vrijeme, praćeno padavinama, uzrokovaće jače tegobe kod osjetljivih osoba.

Moguće su reakcije, poput glavobolje, reumatskih bolova, nesanice.

Dodatne poteškoće mogu uzrokovati i niže temperature, ne samo u jutarnjim satima.

Hronični bolesnici trebaju biti oprezniji i ne izlagati se pretjeranim aktivnostima.

—–

BIHAMK

Pretežno mokar kolovoz, oprez zbog odrona

Pretežno mokar ili vlažan kolovoz, kao i povećana opasnost od odrona, karakterišu ovoga jutra saobraćajnu situaciju u većem djelu naše zemlje.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se tokom dana saobraća naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima, dok se u noćnim satima (23-04,30 sati) saobraćaj kroz tunel obustavlja.

I dalje je zbog radova obustavljen saobraćaj u tunelu Jasen na magistralnom putu Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Široki Brijeg-Mostar (obilaznica oko Širokog Brijega), Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banovića).

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na graničnim prelazima, trenutno se ne čeka duže od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)