U Sloveniji 1.296 zaraženih, svaki četvrti test pozitivan

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1.296 infekcija novim koronavirusom, uz 25,9 posto pozitivnih nalaza, a od posljedica covida-19 umrlo je pet pacijenata, objavila je vlada u subotu na Twitteru.

Udio pozitivnih testova raste i najviši je nakon 26. januara.

U porastu je prosječni broj novih zaraza na dan i sada iznosi 1.047, a porastao je i broj hospitalizovanih, pa je u bolnicama trenutno 531 covid pacijent, od čega 123 na odjelima intenzivne njege, prema zadnjim podacima ministarstva zdravstva, prenosi Hina.

Ovakav trend jačanja trećeg talasa epidemije, epidemiolozi tumače u Sloveniji sada dominantnim britanskim sojem virusa koji je opasniji, jer se brže prenosi, a pogađa s težim tokom bolesti mlađe u populaciji koji nisu vakcinisani, dok je broj oboljelih i smrtnih slučajeva kod starije i vakcinisane populacije u padu.

O tome svjedoči i podatak koji prenose mediji da je trenutno na covid odjelima ljubljanskog Sveučilišnog kliničkog centra (UKC) broj covid bolesnika za dvije trećine manji nego što je bio na vrhu drugog talasa epidemije, dok je na intenzivnoj njezi dvostruko više pacijenata nego u tom kritičnom periodu.

(Fena)