Jordanski princ u “kućnom pritvoru”

Jordanske snage bezbjednosti su iz “bezbjedonosnih razloga” uhapsile člana kraljevske porodice, bivšeg savjetnika kralja Abdulaha II i druge visokopozicionirane dužnosnike, prenosi jordanska agencija Petra, dok drugi izvori tvrde kako je to povezano s planom destabilizacije bliskoistočne države.

Dvoje upućenih u događaje za Reuters su rekli da su snage bezbjednosti stigle u kuću polubrata kralja Abdulaha II, bivšeg jordanskog princa prijestolonasljednika Hamze bin Husseina, gdje su počeli istragu.

Tvrde kako on nije uhapšen.

Ali, Hamza bin Hussein tvrdi da je u kućnom pritvoru, te optužuje jordanske “vladajuće strukture“ za korupciju, nekomptenciju i uznemiravanje.

U videu poslatom svjetskim medijima je rekao da mu je komandant jordanskih oružanih snaga kazao da ne napušta kuću i da ne komunicira s ljudima, nekoliko sati nakon što je vojska objavila da nije u kućnom pritvoru.

Washington Post pak piše kako su jordanske vlasti pritvorile Hamzu bin Husseina i još gotovo 20 ljudi, zbog “prijetnje stabilnosti države”.

Abdulah II je 2004. godine odbacio Hamzu bin Husseina kao nasljednika na jordanskom prijestolju, u potezu koji je konsolidovao njegovu moć.

Jordanska vojska je navodno od Hamze bin Husseina zatražila da zaustavi djelovanje čije je meta “bezbjednost i stabilnost” države.

Agencija Petra piše kako su uhapšeni i Basem Avadalah, dugogodišnji čovjek od povjerenja kralja, koji je kasnije bio i ministar finansija, te Sharif Hasan Ben Zaid, član kraljevske porodice.

Hapšenja tako visoko pozicioniranih dužnosnika i pripadnika kraljevske porodice rijetki su u Jordanu, ključnom savezniku Zapada na Bliskom istoku.

Američki saveznik Abdulah II donio je političku stabilnost državi i istakao se kao arapski čelnik čije umjerene poruke imaju odjeka na Zapadu, prenosi Reuters.

Moćna jordanska obavještajna agencija, s velikim uticajem u javnom životu, igra još važniju ulogu u društvu od uspostavljanja vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa.

Nevladine organizacije optužuju je za kršenje ljudskih i političkih prava.

Jordanska policija prošlog mjeseca je prekinula proteste u Ammanu i drugim gradovima kojima se obilježavala 10. godišnjica Arapskog proljeća, a vlasti su potom pritvorile desetine aktivista.

State Department u subotu je saopšzio da je kralj Abdulah II “ključni partner” SAD-a i da ima “punu podršku”.

Glasnogovornik te institucije Ned Price rekao je kako “pomno prate izvještaje” iz Jordana i da su u kontaktu s tamošnjim dužnosnicima, prenosi Al Jazeera.

(Fena)