Pretežno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme.

Temperature zvazduha u 08 sati: Bjelašnica -9 stepeni, Ivan-sedlo -1, Sanski Most, Sokolac 0, Banja Luka, Bihać, Doboj, Sarajevo-Bjelave, Tuzla, Zenica, Zvornik 2, Bugojno, Grude, Srebrenica 3, Bijeljina, Gradačac 4, Trebinje 7, Mostar 9, Neum 10 stepeni.

Danas će u Bosni preovladavati pretežno oblačno vrijeme uz djelimično razvedravanje tokom dana. U Hercegovini jutro pretežno oblačno, a u ostatku dana sunčano. U većem dijelu Bosne se očekuje kiša, a u višim područjima i na planinama slab snijeg ili susnježica.

Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini umjerena bura.

Dnevna temperatura vazduha od 5 do 11, na jugu do 10 do 14 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Nestabilne vremenske prilike i značajniji pad temperature, kod hroničnih bolesnika i meteoropata uzrokovaće izraženije tegobe.

Takođe, osjećaj hladnoće će se pojačati, usljed većeg sadržaja vlage u vazduhu, te konstantnog sjevernog strujanja.

Poželjno je biti oprezniji, prikladno se obući i umanjiti aktivnosti.

Sa poslijepodnevnim satima, opšta slika blago će se poboljšati.

—–

BIHAMK

Pretežno mokar ili vlažan kolovoz, povećana opasnost od odrona

Pretežno mokar ili vlažan kolovoz, kao i povećana opasnost od odrona, karakterišu saobraćajnu situaciju u većem djelu naše zemlje.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se tokom dana saobraća naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima, dok se u noćnim satima (23-04,30 sati) saobraćaj kroz tunel obustavlja.

I dalje je zbog radova obustavljen saobraćaj u tunelu Jasen na magistralnom putu Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Široki Brijeg-Mostar (obilaznica oko Širokog Brijega), Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banovića).

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na graničnim prelazima trenutno se ne čeka duže od 30 minuta.

Zbog vjerskog praznika katoličkog Uskrsa, večeras do ponoći zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području FBiH, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)