Forto: Utvrditi činjenično stanje na KCUS-u

Vlada Kantona Sarajevo održala je danas hitnu sjednicu povodom najnovijih dešavanja na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, odnosno medijskih natpisa o radu respiratora na KCUS-u.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto obratio se medijima nakon hitne sjednice Vlade KS, koja je uslijedila nakon sastanka sa direktoricom Kliničkog cetnra Univerziteta u Sarajevu Sebijom Izetbegović i njenim saradnicima.

Tom prilikom, Forto je prezentirao javnosti zaključke koje je usvojila Vlada KS.

“Tražimo of Federalne uprave za inspekcijske poslove da uđe u KCUS i utvrdi činjenično stanje, imajući u vidu sve medijske i druge izjave i tvrdnje. Tražimo od Federalnog ministarstva zdravstva, tačnije od ministra Mandića da formira ad hoc komisiju, u kojoj će se svi suosnivači Kliničkog centra imenovati po jednog člana, koja će biti stručna i kojoj će se omogućiti uvid kako bi objektivno utvrdili da su sve tvrdnje koje su došle sa KCUS-a tačne. Tražimo od Tužilaštva BiH i Kantonalnog tužilaštva KS da ispitaju sve navode o slučaju, posebno one gdje se kaže da su bili ugroženi životi ljudi”, kazao je Forto.

On je naglasio da Vlada KS, takođe, od KCUS-a traži izvještaj po svim pitanjima koja su navedena, te od njih traže da taj izvještaj i dostave.

“Takođe, Vlada KS poziva sve zaposlenike KCUS-a ukoliko imaju bilo kakva saznanja o postupanjima izvan standarda ljekarske struke da ta saznanja prijave nadležnim institucijama. Vlada KS garantuje da će u cijelosti zaštititi od bilo koga oblika odmazde ili štetnih posljedica pojedince koji podnesu prijavu, ako bi im takve prijave i svjedočenja mogle uzrokovati uključujući i pravo na rad u struci. Mi pozivamo sve one koji misle da se desilo nešto što je potrebno da znaju organi ili istrage ili vlasti, da to slobodno kažu”, kazao je Forto.

Istakao je da Vlada KS ponovno insistira da se uprava KCUS-a imenuje u skladu sa zakonom, to jest na KS kao jedan od suosnivača, kao ubjedljivo najveći finansijer te institucije, dobije legitimno izabrane predstavnike u Upravnom odboru KCUS-a.

Forto je naglasio da je on mišljenja da bi trebali zabraniti upotrebu spornih respiratora.

“Jednostavno treba ih skloniti. Ako postoji način da Vlada ili Zavod zdravstvenog osiguranja i sama institucija nabave respiratore koji su provjerenog kvaliteta, koji nisu nikada nikome bili sporni, uključujući 17 potpisnika dopisa, tražimo da to što hitnije urade”, kazao je Forto.

(Fena)