Krivokapić zatražio Leposavićevu smjenu zbog izjave o genocidu u Srebrenici

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić zatražio je ostavku ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića zbog njegove izjave o genocidu u Srebrenici.

Leposavić je ranije izjavio kako će priznati genocid u Srebrenici “kada se to nedvosmisleno utvrdi”, te da je sud u Hagu, gdje je suđeno za taj genocid, “izgubio svoj legitimitet”, javlja RTCG.

“Mislio sam da će njegova naknadna izjava biti takva da može da amortizuje ono što je rečeno, ali je izjava ostala na istom fonu i nisam mogao sebi dopustiti taj luksuz, nego sam u ime Vlade reagovao i kazao da je Skupština 2009. godine donijela Deklaraciju kojom se potvrđuje rezolucija. Leposavić je i na to ostao imun”, kazao je Krivokapić na vanrednoj konferenciji za novinare.

Naveo je kako je od Leposavića tražio ostavku, jer smatra da je to najbolji način da “ličnim činom pokažu odgovornost”.

“To sam uradio u petak i danas, želeći da zaštitim integritet ove Vlade, ali pošto je Leposavić ostao dosljedan u svom stavu, donio sam tešku odluku da predložim njegovo razrješenje”, priopćio je Krivokapić.

Ocijenio je, takođe, kako je Leposavić čovjek rijetke inteligencije i izuzetnog poznavanja prava.

“Da je to uradio ministar poljoprivrede ja bih rekao, uradio je iz neznanja. Ali je on ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava. Za taj nivo kompetencije je nedopustivo da ministar pravde iznosi svoje privatne stavove. Ničija biografija ne može biti opravdanje za bilo kakve aktivnosti. Samo djela svjedoče o nama”, poručio je Krivokapić.

On je pozvao na pomirenje, navodeći da pomirenje ne može da bude odluka Vlade, ni pet-šest ljudi.

“Želimo li da ovu smjenu uradi neko drugi, a ne mi sami. Ja nemam nikakav problem, ja želim najbolje ovom narodu. Ako oni nemaju strpljenja i ne vjeruju u to, prvi ću da podnesem ostavku”, rekao je, uz ostalo,  crnogorski premijer.

(Fena)