Organi dvoipogodišnje djevojčice iz Nove Gradiške idu u Njemačku i Mađarsku

Organi tragično preminule dvoipogodišnje djevojčice iz Nove Gradiške dodijeliće se primaocima dječje dobi u Njemačkoj i Mađarskoj, izvijestili su u ponedeljak iz hrvatskog Ministarstva zdravstva.

“Eksplantacijski postupak je u oku. U sklopu međunarodne saradnje s Eurotransplantom prijavljen je darivalac organa ET 178077, te su putem alokacijskog sistema Eurotransplanta organi dodijeljeni primaocima dječje dobi”, stoji u saopštenju.

Dodaje se da su srce i bubrezi prihvaćeni za primaocee u Mađarskoj, a jetra je prihvaćena za četverogodišnjeg primaoca u Njemačkoj.

Direktor Klaićeve bolnice Goran Roić jutros je potvrdio da je kompleksna formalno-pravna procedura oko eksplantacije organa juče uspješno obavljena u koordinaciji Ministarstva zdravstva, koordinatorom za transplantacijski program, s Eurotransplantom, čiji je Hrvatska član i bolničkim koordinatorima.

Teško povrijeđena dvoipogodišnja djevojčica iz Nove Gradiške, koja je u srijedu primljena u zagrebačku Kliniku za dječje bolesti Klaićeva, umrla je u nedelju.

Djevojčicu iz okoline Nove Gradiške je u srijedu ujutro u tamošnju Opštu bolnicu donijela majka i rekla da je dijete palo, a s obzirom na težinu povreda u srijedu popodne su djevojčicu prevezli u Klaićevu. Povrede su bile teške, posebno glave, ali bilo ih je po cijelom tijelu.

Roditelji djevojčice koji su u istražnom zatvoru, djelomično su priznali počinjenje krivičnog djela kršenja prava djeteta. Majci se stavlja na teret da je udarala dijete neprimjerenom silom, zbog čega je došlo do poovreda, zbog kojih je djevojčica završila u bolnici, te je prvooptužena u ovom slučaju.

Nakon što je djevojčica umrla, optužnica protiv majke je prekvalifikovana, te će se istraga voditi za krivično djelo teške tjelesne povrede s ishodom smrti. Za to je krivično djelo zakonom predviđeno od 3 do 15 godina zatvora, prenosi Hina.

(Fena)