Tužiteljice Tadić i Sarajlija razgovarale o upotrebi respiratora na KCUS Sarajevo

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, Gordana Tadić, sa saradnicima, sastala se se glavnom tužiteljicom Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo, Sabinom Sarajlijom i njezinom zamjenicom, a na sastanku je razgovarano o aktuelnim dešavanjima u proteklih nekoliko dana, povezanih sa respiratorima i liječnjem Covid 19 pacijenata na KCUS, kao i daljim aktivnostima tužilačkih i pravosudnih institucija, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

S obzirom da Tužilaštvo BiH od ranije postupa u predmetu, koji je otvoren prije podizanja optužnice u predmetu Novalić i dr., a  koji se odnosi na pomoć počinitelju poslije počinjenog krivičenog djela od strane više osoba, Tužilaštvo BiH je preduzimalo radnje i nastavlja rad u tom predmetu.

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo, na osnovui medijskih objava, sukladno svojoj nadležnosti, formiralo je predmet koji se odnosi na pismo doktora sa KCUS, o upotrebljivosti respiratora u liječenju pacijenata u KCUS-u, teške posljedice po zdravlje i život pacijenata, kao i druge probleme u funkcionisanju tzv. Covid odjela, u kojem će postupati u narednom periodu.

Na sastanku je dogovoreno da će Tužilaštvo BiH i Tužilaštvo KS, u okviru navedenih predmeta, hitno djelovati koordiniranim aktivnostima, te razmjenjivati prikupljene informacije i dokaze, u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su respiratori ACM 812A stavljeni u funkciju i korišteni za liječnje pacijenata oboljelih od Covid 19.​

(NovaSloboda.ba)