Oblačno sa snijegom i susnježicom

Jutros je u većem dijelu zemlje pretežno oblačno vrijeme. Sunčanije je u dijelu centralne i istočne Bosne i jugoistoku Hercegovine.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica -6 stepeni, Grude i Ivan-sedlo 2, Jajce, Prijedor, Stolac i Tuzla 3, Drvar, Livno, Mostar, Trebinje, Sanski Most, Sarajevo i Zenica 4, Bugojno i Gradačac 5, Bijeljina 6, Banja Luka i Doboj 7, Bihać i Neum 9 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini jače naoblačenje sa sjevera koje će širom zemlje usloviti snijeg ili susnježicu, s tim što će u nizinama padati i kiša. Padavine će se postepeno širiti sa sjevera prema jugu zemlje.

Vjetar u Bosni umjerene jačine sjevernog smjera. U Hercegovini jugo veći dio dana.

Temperatura vazduha u Bosni većinom između 3 i 8, a u Hercegovini najviša dnevna temperatura između 8 i 14 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Pogoršanje vremena, praćeno padavinama, uzrokovaće jačanje tegoba kod hroničnih bolesnika i meteoropata.

Pojačan osjećaj hladnoće, usljed snijega, nižih temperature i većeg sadržaja vlage u vazduhu, mogao bi loše djelovati na osobe sa kardiovaskularnim problemima, astmatičare i reumatičare.

Neophodno je povesti računa o primjerenom odijevanju i umanjiti aktivnosti.

U Hercegovini toplije, sa kišom, uz jugo koji će stvarati probleme meteoropatama.

—–

BIHAMK

Saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu

Završen je policijski uviđaj saobraćajne nesreće  na autoputu A-1 Kakanj-Visoko i normalizovan saobraćaj.

Nakon završenog policijskog uviđaja saobraćajne neasreće, normalizovano je i saobraćanje na regionalnom putu Gračanica-Srnice.

U većem dijelu BiH saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu, a upozoravamo na učestale odrone. S obzirom da meteorolozi za danas najavljuju pogoršanje vremenske situacije, savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima. U zapadnim krajevima, već su zabilježene sniježne padavine.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se tokom dana saobraća naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima, dok se u noćnim satima (23-04:30 sati) saobraćaj kroz tunel obustavlja.

I dalje je zbog radova obustavljen saobraćaj u tunelu Jasen na magistralnom putu Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Široki Brijeg-Mostar (obilaznica oko Širokog Brijega), Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banovića).

Pojačan je promet vozila i duga su zadržavanja na izlazu iz BiH na graničnim prelazima Bosanska Gradiška i Gradina. Od 09 sati, na GP Izačić, zbog loših uslova za vožnju u Hrvatskoj, zabranjen je saobraćaj za sva teretna vozila, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)