Kordić: Izgradnja poddionice Mostar jug-Tunel Kvanj doprinijeće razvoju grada

Predstavnici JP “Autoceste FBiH” održali su u utorak sastanak s gradonačelnikom Mostara Mariom Kordićem, kako bi se nastavio dijalog i partnerski odnos u svrhu izgradnje poddionice Mostar jug – Tunel Kvanj.

Predstavnici JP Autoceste FBiH, koje su predstavljali izvršni direktor za projektiranje i građenje Ešef Džafić, izvršni direktor za ekonomsko-financijske poslove Ivan Brkić i izvršni direktor za upravljanje i održavanje Marin Jelčić gradonačelniku Kordiću prezentirali su trasu autoceste na poddionici Mostar jug – tunel Kvanj, kao i projekte izgradnje lokalnih prometnica i zahtjeva lokalne zajednice koji su ušli u Zahtjev za projektiranje.

Takođe, prezentirani su i dosadašnji rezultati eksproprijacije na ovoj poddionici.

Tokom sastanka, gradonačelnik Kordić je izrazio  punu podršku izgradnji poddionice Mostar jug – tunel Kvanj kao projektu koji će značajno pridonijeti i razvoju grada Mostara i cjelokupne zajednice.

Razgovor je, takođe, bio usmjeren i na dosadašnju praksu potpisivanja Sporazuma o realizaciji projekata iz prijateljskog okruženja prilikom izgradnje autoceste na Koridoru Vc.

Zaključeno je da će se isti takav sporazum potpisati i s Gradom Mostarom za vrijeme izgradnje poddionice Mostar jug – tunel Kvanj. Ovim sporazumom, JP Autoceste FBiH pomažu lokalnim zajednicama na prostoru gdje se obavljaju radovi da lakše prebrode fazu intenzivnog građenja i da će po okončanju posla sva infrastruktura biti vraćena u prvobitno stanje.

Poddionica Mostar jug – Tunel Kvanj duga je 8,6 kilometara i tender za izbor izvođača provodi se po međunarodnim procedurama putem Otvorenog postupka s pretkvalifikacijom.

Izgradnja ove poddionice imaće višestruku koristi, poput poboljšanih usluga prijevoza, smanjenog prometa na lokalnim cestama, poboljšanog pristupa regionalnoj prometnoj infrastrukturi i turističkim središtima, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnoću gradske uprave Mostar.

(NovaSloboda.ba)