Pogled dame

Iste sanjive oči, stidljivi osmijeh: nakon toliko hvaljenog pojavljivanja Emme Corrin u seriji “The Crown”, hollywoodska zvijezda Kristen Stewart sada je transformisana u Lady Dianu. Biografski film “Spencer”, koji su koprodukovali njemački tvorci “Toni Erdmann”, prikazuje jedan jedini vikend u životu princeze krajem 1991. godine: koji je za nju bio sudbonosan. U njenom braku sa Charlesom već je dugo bilo ledeno doba. Porodica je trebala božićne praznike provesti zajedno na imanju Sandringham, Diana je znala tu  igru. Dok su se obavljali svečano ručkovi i lov, napokon odlučuje da se odvoji od Charlesa. Njeno Kraljevsko Visočanstvo nesretna princeza od Walesa transformiše se u, Dianu Spencer – kraljicu srca. Par se službeno razdvojio 1992. godine, a 1996. godine je uslijedio razvod.

“Uronimo u emotivnu sliku, kakva je Diana bila u ključnoj prekretnici u njenom životu”, kaže Kristen Stewart. Režiser Pablo Larraín (“Jackie”) oduševljen je da je Stewart baš poput prave Diane: “tajanstvena, krhka – i istovremeno vrlo snažna”.

Snimanje filma “Spencer” upravo je završeno u Njemačkoj, sada se film završava u Engleskoj. Prema planu, 2022. godine, na 25. godišnjicu Dianine smrti, biće prikazan u kinima.

Tartan simbolika

Iz anglo-škotske porodične tradicije, Diana je često birala karirane uzorke za svoju odjeću: kostimi Kristen Stewart u filmu zasnovani se na stvarnim princezinim haljinama. 1989. godine princeza je nosila ovakav sako s bijelom bluzom sa rol kragnom i crnom suknjom.

Tartan (najvjerojatnije od srednjevjekovnog francuskog tiretaine/ vrsta vunene tkanine) je karirani (unakrsni) uzorak koji se ponavlja, sastavljen od kvadrata, pruga ili linija različitih boja, određene širine i redosljeda, utkan u vunene tkanine, ponekad sa dotatkom svile.

Iako slični uzorci postoje već vijekovima i u brojnim drugim kulturama, danas se smatra gotovo isljučivo škotskim, kao kvazi – heraldički amblem škotskih porodica ili klanova.

Royal Blue, kraljevsko plava

Prsten koji Kristen Stewart (30) nosi u filmu, liči na Dianin poznati zaručnički prsten sa safirom u obliku dijamanta. Kasnije je tim prstenom njen stariji sin princ William isprosio ruku Kate Middleton.

(focus)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)