U Bosni pretežno oblačno, u Hercegovini umjereno oblačno

Jutros je u Bosni bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Ponegdje u centralnim i istočnim područjima i sa slabim snijegom. U Hercegovini umjereno do pretežno oblačno.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica -13 stepeni, Ivan-sedlo -5, Bugojno, Drvar i Sokolac -4, Zenica -3, Bihać, Prijedor, Sanski Most i Sarajevo -2, Grude, Jajce, Livno i Zvornik -1, Banja Luka i Bijeljina 0, Doboj, Gradačac i Tuzla 1, Mostar, Stolac i Trebinje 3, Neum 4 stepena.

Danas u Bosni veći dio dana pretežno oblačno vrijeme. Prije podne slab snijeg se očekuje u centralnim i istočnim područjima. Od sredine dana prema poslijepodnevnim satima lokalno u Bosni može pasti i malo kiše. Tokom dana, postupno smanjenje oblačnosti u Bosni. U Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 2 i 8, na jugu zemlje do 11 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Loše vrijeme u cijeloj zemlji, uz padavine i preovladavajuće sjeverno strujanje, uzrokovaće probleme većini populacije.

Neophodno je posvetiti pažnju prikladnom oblačenju i zaštiti od niskih temperatura, te po mogućnosti maksimalno redukovati boravak na otvorenom, naročito rizične grupe poput hroničnih bolesnika i starijih osoba.

U poslijepodnevnim satima, sa djelimičnom stabilizacijom, biće malo ugodnije, pri tome i dalje neuobičajeno hladno.

—–

BIHAMK

Otežaniuslovi za vožnju

Zbog zimskih uslova za vožnju obustavljen je saobraćaj za teretna vozila na putevima Tomislavgrad-Šuica-Kupres i Drvar-Bosanski Petrovac, dok putnička vozila na ovim dionicama saobraćaju otežano. I na ostalim dionicama u višim predjelima saobraća se otežano, a izdvajamo puteve Trnovo-Foča-Gacko (prevoji Rogoj i Čemerno) i Glamoč-Mlinište, kao i šire područje Romanije. Na putu Olovo-Kladanj-Stupari preporučuje se korištenje lanaca za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

I u ostalim krajevima savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uslovima i stanju na putevima. Apelujemo na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Danas počinju radovi u tunelu Čaklovići na dionici Tuzla-Kalesija. Saobraćaj se od 22 do 06 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, dok putnička vozila iz smjera Kalesije saobraćaju obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se tokom dana usmjeravaju na alternativni pravac preko Dubrava.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se tokom dana saobraća naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima, dok se u noćnim satima (23-04,30 sati) saobraćaj kroz tunel obustavlja.

I dalje je zbog radova obustavljen saobraćaj u tunelu Jasen na magistralnom putu Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja. Na GP Izačić zbog loših uvjeta za vožnju u Hrvatskoj zabranjen je saobraćaj za teretna vozila, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)