Počela izgradnja stambenog objekta za korisnike kolektivnih centara u Mostaru

U naselju Sutina u Mostaru danas je svečano obilježen početak izgradnje stambenog objekta s 24 stambene jedinice koji je namijenjen za smještaj korisnika kolektivnih centara u tom gradu. Kamen temeljac položili su Edin Ramić, federalni ministar raseljenih lica i izbjeglica, Jelka Miličević, federalna ministrica finansija i dr. Mario Kordić, gradonačelnik Mostara.

Početkom izgradnje tog objekta nastavlja se izgradnja stambenih objekata na području Hercegovačko-neretvanskog kantona u okviru realizacije Projekta CEB II – “Zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja.

Objekat u naselju Sutina jedan je od tri planirana objekta za smještaj korisnika postojećih kolektivnih centara i alternativnog smještaja s područja Grada Mostara.

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić istakao je tom prilikom kako će u sklopu tog projekta u Mostaru biti izgrađena tri stambena objekta sa po 24 stana za izbjegle i raseljene osobe koje su do sada bile smještene u kolektivnim centrima.

“Ovo je jedan od projekata koji povezuje sve nivoe vlasti u našoj državi zajedno s međunarodnim organizacijama koje ovo sve skupa podupiru. Druga zgrada će biti izgrađena par stotina metara niže od ove, a treća u naselju Kolonija u Rodoču. Ovo je početak projekta, a planirani završetak je za 300 dana. Vrijednost izgradnje ova tri objekta je viša od 3 miliona maraka, a Grad Mostar u svemu tome učestvuje s projektnom dokumentacijom te s riješenim lokacijama, dok većina novca dolazi s viših nivoa” naglasio je Kordić.

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević izrazila je zadovoljstvo što se ovaj projekat implentira u Mostaru, te što će 74 porodice konačno biti izmještene iz kolektivnih centara.

“Želim se zahvaliti posebno Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica i Gradskoj upravi Mostara koja je na kraju smogla snage, osigurala sredstva i uradila dobar dio administrativnih poslova kako bi se ovaj projekt implementirao u Mostaru. Nisam baš sretna što je od ukupnog broja 132 stambene jedinice za HNK njih 72 u Mostaru, što znači da smo mi zanemarili tu kategoriju ljudi i ovoliko godina nismo našli načina i mogućnosti da ih i trajno izmjestimo iz ovih kolektivnih centara”, kazala je Milićević.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić kazao je kako je ovo jedan od tri objekta koja će se graditi u Mostaru te da je i za ostale objekte u toku provođenje potrebne procedure.

Dodao je kako se nada da će se tokom godine započeti i sljedeći objekt.

“Ukupno na području HNK se radi šest takvih objekata, tri su u Mostaru, jedan je u Čapljini s 42 stambene jedinice te zatim u Konjicu i Jablanici, gdje je izgradnja objekata u nekoj naprednijoj fazi. Ukupna vrijednost svih podprojekata za HNK u okviru CEB-a je negdje oko 9 miliona maraka. Nadam se da će se izborom nove gradske vlasti u Mostaru intenzivirati i aktivnosti na realizaciji ovih projekata te da ćemo tokom godine prisustvovati još nekim ovako lijepim svečanostima” poručio je ministar Ramić.

Projekat CEB II realizuje se iz kreditnih sredstva Razvojne Banke Vijeća Europe i lokalnog učešća opština/gradova uključenih u realizaciju Projekta, a s ciljem zatvaranja kolektivnih centara u Bosni i Hercegovini.

Na području HNK-a planirana je realizacija ukupno šest podprojekata u općinama Konjic i Jablanica, Gradu Čapljini i Gradu Mostaru. Planirana je izgradnja ukupno 132 stambene jedinice ukupne vrijednosti 9.106.090 maraka (kreditno zaduženje u iznosu od 7.047.738 KM i lokalna kontribucija/sudjelovanje opština i gradova u iznosu od 2.058.352 KM).

Ukupna vrijednost podprojekta Sutina u Gradu Mostar je 1.423.463 maraka (od čega je 1.099.667 KM kreditnih sredstava CEB-a, a ostatak je osiguran iz budžeta Grada Mostara).

Trenutno se na području Federacije BiH izvode radovi na izgradnji dvanaest novih stambenih objekata s ukupno 258 stambenih jedinica, te vrši rekonstrukcija i sanacija pet objekata s 10 stambenih jedinica u Gradu Mostaru.

(NovaSloboda.ba)