Sunčano uz umjereno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno vedro.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica -12 stepeni, Sokolac -9, Drvar -6, Bugojno, Ivan-sedlo -5, Livno -4, Bihać, Sarajevo-Bjelave, Srebrenica -3, Doboj, Jajce, Sanski Most, Tuzla, Zenica -2, Banja Luka, Prijedor, Zvornik -1, Gradačac 0, Grude 2, Trebinje 3, Neum, Stolac 4, Mostar 6 stepeni,

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 5 do 11 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je povoljnija i većina populacije će biti boljeg raspoloženja.

Hronični bolesnici će osjetiti olakšanje, pri tome u jutarnjim satima trebaju biti oprezniji, prikladno se obućii, po mogućnosti redukovati kretanje zbog izrazite hladnoće, naročito u unutrašnjosti zemlje.

S odmicanjem dana ugodnije, uz dodatnu stabilizaciju vremena, sunčane periode i umjereni porast temperatura.

—–

BIHAMK

Oprez zbog poledice i učestalih odrona

Zbog niskih temperatura u jutarnjim satima upozoravamo na poledicu na svim vlažnim lokalitetima, posebno na dionicama preko planinskih prevoja, na mostovima i prilazima tunelima. Magla smanjuje vidljivost na pojedinim dionicama uz rijeke Savu i Spreču. Skrećemo pažnju i na učestale odrone i savjetujemo oprezniju vožnju.

Za danas su najavljeni radovi na autoputu A-1 zbog čega će se od 9 do 19 sati u zoni petlje Visoko, saobraćati dvosmjerno, jednom kolovoznom trakom, a u zoni petlje Podlugovi saobraćaj u oba smjera će se odvijati voznim trakama, dok će preticajne trake biti zatvorene. Vozače na ovim dionicama molimo za pojačan oprez.

Zbog radova u tunelu Čaklovići na dionici Tuzla-Kalesija (Simin Han-Caparde) saobraćaj se od 22 do 06 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se tokom dana saobraća naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima, dok se u noćnim satima (23-04.30 sati) saobraćaj kroz tunel obustavlja.

I dalje je zbog radova obustavljen saobraćaj u tunelu Jasen na magistralnom putu Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)