Nelegalna gradnja bivšeg gradonačelnika Ljube Bešlića osvanula na bilboardima

Neformalna grupa građana okupljena oko inicijative„Stop nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu“ nastavlja s kampanjom protiv bespravne gradnje u svom susjedstvu.

Jutros su u sklopu kampanje protiv bespravne gradnje na Bijelom Brijegu na pet lokacija u Mostaru postavljeni bilboardi s porukama: “Do kada će Mostarci ispaštati zbog bespravne gradnje”, “Stop nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu”.

„Šesteropratni stambeno-poslovni objekat mimo svih propisa i gradskih planova za mandata Ljube Bešlića nikao je na mjestu kuće na Bijelom Brijegu, koja je samo mogla pretrpjeti manje intervencije. Debelo je u svim smjerovima probio gabarite, a sagrađen je i sprat više.

Inspektor Nebojša Šarić svojim prvim izlaskom na teren utvrdio je sporni kat, međutim bivši gradonačelnik Ljubo Bešlić i Šef službe za građevinske propise Zdravko Čuljak, sva trojica i krivično prijavljeni, kupovali su vrijeme investitoru da legalizuje sprat, umjesto da donesu rješenje o rušenju. Iz Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara potvrđeno je kako će biti odbijen zahtjev investitoru za šesti sprat, nakon čega će postupajući inspektor izdati riješenje za uklanjanje istog“, navodi se u saopštenju.

Iz Inicijative napominju je da je „Zdravko Čuljak tri mjeseca u ladici držao žalbu stanara Bijelog Brijega, kako bi ih ostavio isključenim iz postupka izdavanja dozvola, te ga tek nakon pisanja medija proslijedio drugostepenom organu, ponovo nepotpun.

„Iz resornog kantonalnog ministarstva su nam, nakon tri mjeseca, poručili da su zaprimili našu žalbu, međutim kažu da nisu dobili kompletnu dokumentaciju, te su predmet ponovo slali Službi za građevinske propise, i zatražili kompletiranje dokumentacije da bi se predmet riješio. Velika je enigma zašto Zdravku Čuljku, koji je sa šefom Bešlićem izdao ilegalnu dozvolu za objekat na Bijelom Brijegu, treba toliko vremena da dostavi našu žalbu resornom ministarstvu ako je sve radio po propisima!“, navodi se u saopštenju.

Tračak nade, kako stoji na kraju sopštenja. ulijeva nova gradska vlast, na čelu s gradonačelnikom Mariom Kordićem, koji je na sastanku poručio da neće dopustiti legalizaciju šestog kata, kao ni gradnju nove zgrade u neposrednoj blizini postojećeg nelegalnog stambeno poslovnog objekta.

„Postavljanje bilboarda samo je jedna u nizu naših aktivnosti u borbi da vratimo normalan život u naše naselje, koje su uzurpirali bespravni izdavaoci dozvola“, navode iz inicijative „Stop nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu“.

(NovaSloboda.ba)