Pretežno sunčano

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica -9 stepeni, Bugojno, Ivan-sedlo i Livno -3, Drvar -2, Banja Luka, Jajce i Sanski Most -1, Grude, Prijedor i Tuzla 0, Bihać, Doboj, Sarajevo, Stolac i Zenica 1, Bijeljina i Trebinje 3, Mostar 4, Gradačac 5 st5epenui.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha većinom između 12 i 17 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je povoljna.

Duži sunčani intervali pozitivno će djelovati na raspoloženje većine populacije, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata postepeno će se umanjiti.

Nakon vedrije noći, jutarnji sati će biti prohladni, stoga je neophodno posvetiti pažnju zaštiti od nižih temperatura.

Tokom dana toplije, ugodnije i prikladno za boravak na otvorenom.

—–

BIHAMK

Oprez zbog poledice

Kolovoz je mjestimično vlažan, a zbog niskih temperatura u jutarnjim satima upozoravamo na moguću poledicu. Posebno izdvajamo dionice u planinskim predjelima, kao i mostove, vijadukte i prilaze tunelima.

Vozačima savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu trenutnim uslovima i stanju na putevima.

Zbog radova u zoni petlje Podlugovi na autoputu A-1 u oba smjera saobraća se voznom trakom, dok su preticajne trake zatvorene za saobraćaj.

Zbog radova u tunelu Čaklovići na dionici Tuzla-Kalesija (Simin Han-Caparde) saobraćaj se od 22 do 06 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se tokom dana saobraća naizmjenično, jednom trakom,uz regulaciju semaforima. Od 23 do 04,30 sati, saobraćaj se kroz tunel obustavlja.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Široki Brijeg-Mostar (obilaznica oko Širokog Brijega), Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banovića).

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok teretna ne mogu proći.

Na graničnim prelazima, zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)