Preminuo američki reper DMX

Jedan od najpopularnijih i najuspješnijih repera 90.ih godina, legendarni DMX preminuo je u 51. godini života, a tužnu su vijest potvrdili članovi njegove porodice.

“U dubokoj tuzi objavljujemo da je naš voljeni DMX, rodnog imena Earl Simmons preminuo u dobi od 50 godine u bolnici White Plains, okružen s porodicom, nakon što je proteklih nekoliko dana proveo na aparatima. Earl je bio ratnik koji se borio do samog kraja. Svim je srcem volio svoju porodicu i cijenimo vrijeme koje smo proveli s njim. Earlova je muzika nadahnula brojne obožavaoce širom svijeta i njegovo će nasljeđe živjeti vječno. Cijenimo svu ljubav i podršku u ovim nevjerovatno teškim vremenima. Molimo vas da poštujete našu privatnost dok se nosimo s gubitkom djeteta, oca, ujaka i čovjeka koga je svijet poznavao kao DMX-a. Naknadno ćemo vas obavijestiti o detaljima njegovog posljednjeg ispraćaja”, stoji u službenoj izjavi porodice Simmons.

DMX je bio hospitalizovan prije tjedan dana nakon što je završio u kritičnom stanju zbog predoziranja u svom domu u blizini New Yorka. 50. godišnja hip-hop zvijezda i glumac iz filma “Romeo mora umrijeti”, doživio je srčani udar zbog predoziranja, te je prebačen na intenzivnu njegu bolnice White Plains, prenio je portal TMZ.

Reper poznat po hitovima, poput “Party Up (Up In Here” ili “X Gon’ Give It to Ya”, bio je u vegetativnom stanju, a bila je vidljiva aktivnost mozga. Naknadno je bio skinut s aparata za održavanje na životu i disao je samostalno.

“Bilo bi neiskreno od mene da sugerišem da u ovom trenutku nisam zabrinut“, izjavio je tada njegov advokat Murray Richman, dodavši kako ne zna jesu li tačni medijski napisi da je riječ o predoziranju.

Njegovi su se obožavaoci zabrinuli kad je Eric B. iz hip hop dua Eric B.& Rakim na Instagramu podijelio fotografiju sebe i DMX-a uz rečenicu: “Molite se za mog brata DMX-a”.

DMX od djetinjstva pati od astme, a ranije je bio hospitalizovan zbog drugih zdravstvenih problema, kao i zbog ovisnosti o cracku. U februaru 2016. godine hospitalizovan je nakon što je pao u nesvijest na parkiralištu hotela, za što je kasnije rekao da je bilo zbog astme.

Odrastao je u New Yorku, a 1992. godine potpisao je ugovor s diskografskom kućom Columbia Records, te je sarađivao sa slavnim reperima, poput Jay-Za, Ja Rulea i LL Cool J-a, prenosi Dnevnik.hr.

(Fena)