Umjereno do pretežno oblačno

Jutros je u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne pretežno oblačno vrijeme, a u ostatku zemlje pretežno vedro.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica -5 stepeni, Sokolac -3, Ivan-sedlo 0; Bugojno, Srebrenica 1, Grude, Zenica 2, Sarajevo-Bjelave, Tuzla 3, Mostar, Prijedor, Sanski Most, Trebinje 4, Bijeljina, Doboj, Zvornik 6, Gradačac 9, Banja Luka, Bihać 10 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijme.

Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 13 do 19 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike dodatno će se poboljšati.

Nakon vedrije noći, jutro će biti prohladno, izraženije u unutrašnjosti zemlje.

U nastavku dana će temperature porasti, biće ugodnije i prikladno za boravak na otvorenom.

Savjetujemo Vam da slobodno vrijeme provedete van domova.

Preporučljivo je prikladno se obući.

—–

BIHAMK

Saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu

Na putevima u BiH saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu, a upozoravamo na učestale odrone i savjetujemo oprezniju vožnju.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na autoputu A-1 (Visoko-Sarajevo sjever) zbog radova u zoni petlje Podlugovi, u oba smjera saobraća se voznom trakom, dok su preticajne trake zatvorene za saobraćaj. Vozače na ovoj dionici molimo za pojačan oprez.

Zbog radova u tunelu Čaklovići na dionici Tuzla-Kalesija (Simin Han-Caparde) saobraćaj se od 22 do 06 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se tokom dana saobraća naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima, dok se u noćnim satima (23-04:30 sati) saobraćaj kroz tunel obustavlja.

I dalje je zbog radova obustavljen saobraćaj u tunelu Jasen na magistralnom putu Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)