Građani Travnika i Foče (FBiH) biraju načelnike, birališta otvorena u 07.00 sati

Prijevremeni izbori za za načelnika opštine Travnik i načelnika opštine Foča (FBiH) održavaju se danas, a biračka mjesta su otvorena jutros u 07.00 i zatvaraju se večeras u 19.00 sati, saopšteno je iz CIK-a BiH.

Izborna šutnja traje do zatvaranja biračkih mjesta, odnosno do 19.00 sati večeras.

Centralna izborna komisija BiH podsjeća izbornu administraciju u Travniku i Foči (FBiH) da je članom 17.1 Izbornog zakona BiH, pored ostalog, propisano da predstavnici međunarodnih posmatrača, udruženja građana, političkih stranaka, koalicija i nezavisnih kandidata mogu posmatrati sve izborne aktivnosti, pod uslovom da se akreditiraju u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Član 17.2 Izbornog zakona BiH propisuje da posmatrači, u toku posmatranja izbornog procesa, neće ometati izborne aktivnosti i poštivaće tajnost glasanja.

Suprotno postupanje izbornih komisija i biračkih odbora je kršenje Izbornog zakona BiH.

Odziv birača do 11.00 sati na prijevremenim izborima za načelnika opštine u Travniku i Foči (FBiH) Centralna izborna komisija BiH će saopštiti u 12.00 sati.  

Prijevremeni izbori za načelnika opštine u Travniku i Foči (FBiH) održavaju se u uslovima epidemije COVID-19 u skladu sa Instrukcijom o postupanju tijela za provođenje izbora na izborni dan u uvjetima epidemije Covid-19 od 26. 06. 2020. godine i uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera nadležnih organa.

(Fena)