Rusija razvija intranazalnu vakcinu protiv COVID-19

Specijalisti istraživačkog instituta za grip „Smorodintsev“ ruskog Ministarstva zdravlja razvijaju još jednu vakcinu protiv koronavirusa, a preliminarni rezultati očekuju se u bliskoj budućnosti, najavio je ministar Mihail Muraško.

„Istraživački institut za grip „Smorodintsev“ ima visok naučni potencijal, a trenutno se tu razvija još jedna vakcina protiv novog koronavirusa. Očekujemo prve preliminarne rezultate u bliskoj budućnosti”, rekao je ministar, prenosi TASS.

Agencija navodi da je direktor instituta Dmitrij Lioznov rekao novinarima da se vakcina, predviđena za intranazalnu upotrebu, pravi na osnovu virusa gripe.

“Ovo je slična tehnologija sa vakcinom Sputnjik V, ali u ovom slučaju se koristi virus gripa. Klinička ispitivanja planirana su za jesen, a vakcina će biti dostupna najranije tokom zime ili sljedećeg proljeća”, naglasio je Lioznov.

TASS javlja da je direktor Instituta, takođe, izrazio nadu da će njihov proizvod biti u primjeni ne samo kod stanovništva Rusije, već da će pomoći u zaštiti od virusa i u drugim zemljama svijeta, prenosi Al Jazeera.

(Fena)