Cijene nafte prošle sedmice pale više od dva posto

Na svjetskim tržištima cijene nafte prošle sedmice pale su više od 2 posto, jer su najveći svjetski proizvođači najavili povećanje proizvodnje, a trgovci nisu sigurni kada će potražnja osjetnije porasti zbog trećeg talasa širenja koronavirusa.

Tako je na londonskom tržištu cijena barela u petak pala na 62,95 dolara, dok je na američkom tržištu skliznula na 59,35 dolara.

Cijene su prošle sedmice osjetno oscilirale iz dan u dan, dok su trgovci “vagali” kako će na potražnju za naftom uticati novi talas “zatvaranja” u evropskim i drugim zemljama, a kako oporavak privrede.

Kada bi na tržištu prevladale bojazni od slabosti potražnje zbog trećeg talasa širenja koronavirusa u Evropi, cijene bi pale, a kada bi prevladao optimizam u vezi oporavka rpivrede i potražnje, cijene bi porasle.

Znatno je na tržište uticala i odluka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika da povećaju proizvodnju za 2 miliona barela dnevno u periodu od maja do jula..

Ta grupa već duže vrijeme koordinirano smanjuje proizvodnju za otprilike 7 miliona barela dnevno kako bi je uskladila sa smanjenom potražnjom u vrijeme pandemije koronavirusa.

Ali, OPEC+ nedavno je odlučio ublažiti rezove, jer očekuje da će se s vakcinisanjem protiv Covid-19 i postupnim “otvaranjem” privrede potražnja oporaviti.

“Povoljni izgledi u vezi oporavka potražnje zasjenjeni su odlukom OPEC-a o povećanju proizvodnje za otprilike 2 miliona barela dnevno do kraja jula”, kaže Jim Ritterbusch, predsjednik tvrtke Ritterbusch and Associates.

Analitičari očekuju da će globalne zalihe nafte nastaviti padati i da će u drugoj polovini godine, kada oporavak svjetske privrede uhvati zamah, ojačati potražnja za gorivom.

Ali, optimizam prigušuje ponovno “zatvaranje” u pojedinim dijelovima svijeta, a potražnju bi mogli ugroziti i problemi sa vakcinisanjem.

“Tržište nafte trenutno čeka, trgovci prate tempo cijepljenja kako bi procijenili kada će nastupiti sljedeća faza oporavka potražnje, a prate i nuklearne pregovore u Beču kako bi odgonetnuli kada bi se na tržište mogli vratiti iranski bareli”, kaže analitičar UBS-a Giovanni Staunovo.

Kineski i ruski izaslanici sapštili su u petak da je postignut napredak u nastojanjima da se Iran i SAD vrate u nuklearni sporazum iz 2015. godine i da će se sve strane ponovo sastati sljedeće sedmice.

Dogovor o tome mogao bi rezultirati ukidanjem američkih sankcija iranskom energetskom sektoru i obnovi iranskog izvoza nafte, prenosi SEEbiz.

(Fena)