Herceg oštro osudio postupanje dvojice mostarskih policajaca

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona dr. sc. Nevenko Herceg u izjavi za FENU oštro je osudio policijsko nasilje koje se dogodilo tokom proteklog vikenda, u Franjevačkoj ulici u Mostaru.

“Video snimci na kojima se jasno vidi kako dva policajca premlaćuju mladića ispred ulaznih vrata u stambenu zgradu izazivaju zgražanje i nemir, zahtijevaju bezrezervnu osudu i neodgodivo postupanje MUP-a HNK-a odnosno adekvatno sankcionisanje. Za ovakvo ponašanje nema opravdanja i evidentno je da su dva policajca potpuno prekoračili svoje ovlasti. Bez obzira na to o kakvom se prekršaju radi, primijenjena količina grubosti ničim se ne može opravdati. Počinitoci su ovim osramotili i sebe i svoju službenu uniformu, povrijedivši time ugled njihovog časnog poziva i njihovih časnih kolega policajaca. Očekujem, stoga, hitnu i profesionalnu reakciju Ministarstva, brzo provođenje istrage u skladu sa zakonskom procedurom i najstrože kažnjavanje počinilaca. Ovaj incident nipošto ne smije poljuljati povjerenje naših građana u pripadnike MUP-a, čiji je zadatak štititi građane i čuvati javni red i mir”,  stoji u izjavi predsjednika Hercega.

Predsjednik Herceg je, u lično i u ime Vlade, uputio izvinjenje napadnutom mladiću i njegovoj porodici, istakavši kako se iskreno nada da zadobijene povrede neće ostaviti posljedice po njegovo zdravlje.

(NovaSloboda.ba)