U Hrvatskoj će penzioneri dobiti covid dodatak

Hrvatski premijer Andrej Plenković izvijestio je u ponedeljak da je s predstavnicima penzionera dogovoren covid dodatak, koji će obuhvatiti oko 850.000 penzionera, koji neće biti oporeziv niti predmet ovrhe, a isplata kreće krajem aprila ili početkom maja.

 “U ovim budžetskim okolnostima napravili smo ono što maksimalno možemo i nadamo se da će jednokratna isplata, ipak, pomoći našim penzionerima da donekle riješe neke svoje situacije koje su im na dnevnom redu”, rekao je Plenković nakon sastanka s penzionerskim udruženjima, javlja Hina.

Jednokratno novčano primanje isplatiće se radi ublažavanja posljedica uzrokovanih epidemijom covida-19. Dodatak će se isplaćivati u nekoliko kategorija, najavio je Plenković.

Najviši covid dodatak dobiće šenzioneri s najnižim penzijama, tako da će se onima kojima je iznos ukupnog penzijskog primanja do 1.500 kuna (oko 375 KM) isplatiti jednokratno novčano primanje u iznosu od 1.200 kuna (300 KM).

Plenković je pri tom naglasio da to jednokratno novčano primanje nije oporezivo, ne može biti predmet ovrhe i neće se uračunavati u prihodovni cenzus za oslobođenje od plaćanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Prema procjenama, ova odluka će obuhvatiti oko 850.000 penzioneraa, a ukupan iznos koji će biti isplaćen je oko 600 miliona kuna (oko 150 miliona KM).

(Fena)