Akcija “Fast”: Uhapšeno pet Afganistanaca zbog krijumčarenja migranata

Postupajući po nalogu i nadzorom tužioca Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, policijski pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), uz podršku MUP-a KS, MUP-a RS, Službe za poslove sa strancima i OSA BiH, realizovali su akciju “Fast”, te izvršili lišenje slobode 5 osumnjičenih osoba, kao i pretrese objekata na više lokacija, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Aktivnosti su realizovane u suradnji sa USKOK-om i MUP-om Hrvatske, a usmjerene su na otkivanje i krivično procesuiranje organizatora ilegalnog krijumčarenja više desetina migranata, sa područja Bosne i Hercegovine, prema Hrvatskoj i dalje prema drugim zemljama EU.

Osumnjičeni organizatori su državljani Afganistana, a istragom je utvrđeno da su djelujući kao organizovana grupa sa drugim osumnjičenim, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, organizovali, koordinirali i izvršili krijumčarenje više desetina ilegalnih migranata, uglavnom državljana Afganistana, koji su u BiH došli iz pravca Srbije, te su organizovano, preko riječne i kopnene granice, iz BiH krijumčareni u Hrvatsku.

U okviru ove operacije, kooridinirana istraga institucija Bosne i Hercegovine i Hrvatske, trajala je više mjeseci, kako bi počinioci krivičnih djela bili otkriveni i zadokumentovani.

Osumnjičeni koji su lišeni slobode terete se za krivična djela: Organizovanje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata, iz člana 189a, u vezi sa krivičnim djelom Krijumčarenje ljudi, iz člana 189. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a tokom dana biće predati postupajućem tužiocu, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama u BiH i zemljama regiona i EU, provodi više složenih operacija usmjerenih na procesuiranje krivičnih djela povezanih sa ilegalnim migracijama i složenom migrantskom situacijom u Bosni i Hercegovini.

Tužilaštvo BiH zahvaljuje se policijskim priapdnicima svih agencija i institucija koje su učestvovale u međunarodnoj akciji “Fast”, navodi se u saopštenju.

M. N.

(NovaSloboda.ba)