Modul Memorije 2021: Sedmica u znak bh. kinematografije

Nakon dodjele ovogodišnje nagrade rediteljici Jasmili Žbanić, od ove sedmice svi programi Modula Memorije 2021 biće održani u online formatu.

Večeras i u četvrtak biće emitovana dva igrana filma; “Most” reditelja Hajrudina Šibe Krvavca bit će prikazan večeras na zvaničnom Youtube kanalu Festivala MESS https://www.youtube.com/user/FestivalMESS i Facebook profilu Festivala MESS https://www.facebook.com/festivalMESS u saradnji sa Filmskim centrom Sarajevo, a u četvrtak, 15. aprila, na Federalnoj televiziji sa početkom u 21 sat, biće emitovan film “Za one koji ne mogu da govore” rediteljice Jasmile Žbanić.

Film “Most” je jedan od najznačajnijih filmova, ne samo reditelja Šibe Krvavca, već bosanskohercegovačke, ali i evropske kinematografije iz tog perioda. Ovaj film je uvršten u ovogodišnji program zbog svoje velike umjetničke vrijednosti, ali i zbog teme kojom se bavi kroz svoju priču. Veoma je važno da kroz ove programe sačuvamo antifašitičku ideju i njegujemo je i u novom vremenu, navode iz MESS-a.

Radnja filma “Za one koji ne mogu da govore” prati Kym, turistkinju iz Australije, koja odlučuje otputovati u Bosnu. Turistički vodič je vodi u Višegrad, mali grad na granici Bosne i Srbiji. Nakon neprospavane noći u „romantičnom“ hotelu Vilina Vlas, Kym otkriva šta se tu dogodilo tokom prethodnog rata. Ona nakon toga više ne može biti obična turistkinja i njen život više nikada neće biti isti. Ovaj film je baziran na istinitoj priči, a glava protagonistkinja filma, Kym, igra samu sebe.

(NovaSloboda.ba)