Nastavlja se uređenje obale i vodotoka rijeke Radobolje – Most Barakovac

U toku je izvođenje radova na projektu zaštite i uređenje prirodnog nasljeđa Grada Mostara-obale i vodotoka rijeke Radobolje – Most Barakovac. Projekat obuhvata izgradnju novog mosta s dvije kolovozne trake na rijeci Radobolji, lokacija Barakovac, sa dijelom prilazne ceste, obnovu starog zidanog pješačkog mosta, uzvodno, kao i uređenje korita i obala rijeke Radobolje.

Planirano je i rušenje postojećeg neuslovnog cestovnog mosta, prelaz vodovoda i drugih komunalnih instalacija, kao i izgradnja dijela oborinske i fekalne instalacije na prilaznoj cesti.

Ugovor je potpisan s izvođačem Građevinar doo Mostar, na ukupni iznos od 253.195,87 KM (s PDV-om). Usluge građevinskog nadzora obavlja preduzeće DM Projekat doo Mostar, za ukupan iznos od 7.020 KM (s PDV-om).

Radovi su otpočeli u avgustu 2019. godine, ali su više puta prekidani zbog nepovoljnih vremenskih prilika i visokog vodostaja rijeke Radobolje, kao i imovinskih problema na prilaznoj cesti.

Izvedeno je oko 50  posto ugovorenih radova, te je završetak radova planiran najkasnije u septembru 2021. godine. Nakon realizacije ovog projekta, planira se rekonstrukcija prilazne ceste do spoja s Ilićkom ulicom, čime bi se okončao cijeli projekat.

Potrebna finansijska sredstva za realizaciju projekta mosta i dijela ceste su osigurana iz budžeta Grada Mostara u iznosu od oko 240.000 KM, a iz Fonda zaštite okoline FBiH 100.000 KM, saopšteno je iz Odjela za urbanizam i građenje Gradske uprave Mostar.

(NovaSloboda.ba)