Izložba profesora Srednje škole primijenjenjih umjetnosti

U Galeriji Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo, na Svjetski dan umjetnosti, 15. aprila, biće otvorena izložba profesora škole.

Izložba objedinjuje 13 autora, profesora škole. Riječ je o umjetnicima različitih generacija i različitih likovnih izražaja: grafike, crteža, skulpture i asamblaža, saopćeno je iz Srednje škole primijenjenjih umjetnosti.

Na izložbi su zastupljeni autori: Mensud Kečo, Lejla Ćehajić, Maja Matašin, Stijepo Gavrić, Milijana Lagumdžija, Nedim Đikić, Boris Čistopoljski, Mensur Porović, Danilo Kreso, Nermina Alić, Almedina Fehratović, Hamzalija Muhić i Elma Alić-Šobot.

Odlukom UNESCO-a, na inicijativu Međunarodnog udruženja umjetnika, 15. aprila obilježava se Svjetski dan umjetnosti. Taj datum odabran je u čast rođendana Leonarda da Vincija, jednog od najvećih umjetnika i naučnika u istoriji.

Taj datum službeno se slavi kako bi se promicala svijest o važnosti likovnih umjetnosti i svih oblika kreativnog stvaralaštva. Iako trenutna situacija ne dopušta puno slobode, umjetnost, ipak, pronalazi svoj put, stvara mostove, povezuje ljude i slavi slobodu ljudskog duha, čak i u izolaciji.

Izložba će biti otvorena do 29. aprila. Posjetioci će moći vidjeti izložbu svakim radnim danom od 10 do 14 sati, a biće prikazana i u online formatu, na zvaničnoj web-stranici škole.

Izložbu organizuje Srednja škola primijenjenih umjetnosti u saradnji sa Internacionalnim festivalom Sarajevo Sarajevska zima i Internacionalnim centrom za mir.

(Fena)