Maske, na malo drugačiji način

Ovako djeluje “klasični fetiš” na španskom…

Pandemija korone drži čitav svijet pod kontrolom više od godinu dana. Niko ne izlazi iz kuće bez maske, a na “Mercedes Benz Fashion Showu” u Madridu, niko bez njih ne zlazi na modne piste.

Tamo je dizajnerica Maya Hansen predstavila vrlo ekstravagantnu “zaštitu” nosa i usta.

Moto: „Klasični fetiš: Senzualnost u vremenima socijalne distance? Da li je erotika moguća u doba tehnologije? ” Lice prekriveno, a otvoreno odozdo.

Cilj argentinsko-danske dizajnerice je potraga za “kontrastom između značenja kože i difuzne stvarnosti koja proizlazi iz nošenja maske”, kako je objasnila u svom saopštenju za medije. Željela je pokazati “eleganciju i senzualnost maske”.

To leži u oku promatrača, dok sa trenutnom obavezom FFP2 maske, ove kreacije očito propadaju.

Ali, čak i ako neke dizajnerske maske ne štite od korona virusa, neke su barem dobar pratilac na plaži i mogu se koristiti i kao sunčane naočale. Drugi nude indirektnu zaštitu i svojim futurističkim dizajnom pružaju veću distancu.

Tokom prikazivanja svoje kolekcije za jesen/zimu u glavnom gradu Španije, Hansen je prvo prikazala modni film, koji je sniman u kamenolomu. Nakon toga, uslijedila je plesna revija sa četiri plesača na modnoj pisti, a nakon toga modna revija.

Pored neobičnih maski, Hansen se fokusira i na steznike. “Sinonim ženstvenosti”, prema dizajnerki.

Svojom modom željela bi integriaati elegantni, klasični korzet u „urbani izgled“ i učiniti ga ponovo dostupnim svakoj ženi.

Maska i steznik? Čini se da ne pađe baš jedno uz drugo…

(bild)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)