U Bosni pretežno oblačno, u Hercegovini sunčano uz umjereno oblačno

Jutros je u Bosni oblačno vrijeme sa slabom kišom ili snijegom, a u većem dijelu Hercegovine pretežno sunčano.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica -10 stepeni, Ivan-sedlo -2, Sokolac -1, Bugojno, Livno, Sarajevo-Bjelave 1, Drvar, Gradačac, Jajce, Srebrenica, Tuzla 2, Bihać, Doboj, Sanski Most, Zenica 3, Banja Luka, Prijedor, Zvornik 4, Trebinje 5, Grude, Stolac 6, Mostar 7 stepeni.

Danas će u Bosni preovladavati pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini sunčano uz malo do umjereno oblačno. Tokom dana u Bosni sa slabom kišom ili susnježicom, a u višim područjima sa slabim snijegom.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni.

Dnevna temperature vazduha od 2 do 8, na jugu od 10 do 14 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Opšta slika djelimično će se popraviti, najprije na jugu, zatim u ostatku zemlje.

Prolazak pogoršanja i djelimična stabilizacija ugodno će djelovati na raspoloženje većine populacije.

Najveći problem hroničnim bolesnicima i dalje će predstavljati nagla promjena, te osjetno hladnije vrijeme tokom cijelog dana, stoga je poželjno ne pretjerivati sa aktivnostima i prikladno se obući.

Sa noćnim satima, biometeorološke prilike dodatno će se poboljšati.

—–

BIHAMK

Saobraća se po vlažnom i zasniježenom kolovozu

U nižim predjelima saobraća se po vlažnom ili mokrom kolovozu, dok je na pojedinim dionicama u višim predjelima kolovoz zasniježen. Izdvajamo puteve Drvar-Bosanski Petrovac (Oštrelj), Kupres-Šuica i Posušje-Jablanica (Blidinje). Upozoravamo i na učestale odrone i savjetujemo oprezniju vožnju.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se tokom dana saobraća naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima, dok se u noćnim satima (23-04,30 sati) saobraćaj kroz tunel obustavlja.

Zbog radova u tunelu Čaklovići na dionici Tuzla-Kalesija (Simin Han-Caparde) saobraćaj se od 22 do 06 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

I dalje je zbog radova obustavljen saobraćaj u tunelu Jasen na magistralnom putu Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Široki Brijeg-Mostar (obilaznica oko Širokog Brijega), Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banovića).

Na graničnim prelazima, trenutno nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)