U Mostaru do sad vakcinisano oko 800 osoba, očekuje se kineska vakcina

U Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru u utorak je nastavljeno vakcinisanje građana protiv koronavirusa, a do sada je vakcinisano gotovo 800 osoba.

Vakcinisanje Mostaraca počelo je u prošli četvrtak, a trenutno se vakcinišu osobe starije od 60 godina i hronični bolesnici, kazala je Feni vršiteljica dužnosti direktorice mostarskog Doma zdravlja Kristina Bevanda. 

“Danas smo završili s vakcinisanjem AstraZenecom, tj. potrošili smo sve doze te vakcine iz ranije pošiljke”, ocijenila je Bevanda i dodala da tokom dana očekuju isporuku kineskih vakcina iz donacije Republike Turske.

Naglasila je da će, kako im budu pristizale vakcine, pojačavati svoje kapacitete i produžavati radno vrijeme vakcinisanja.

Pri tom je ponovila kako je s određenim zaostacima, u Mostaru završeno vakcinisanje zdravstvenih radnika i osoba po staračkim domovima.

Nakon vakcinisanja osoba starijih od 60 godina i hroničnih bolesnika, prelazi se na iduću grupu prioriteta.

“Tada ćemo imati slobodu da pozivamo sve osobe koje žele da se vakcinišu, bez obzira na godine”, ustvrdila je Bevanda.

Navela je kako, ipak, nije zadovoljna dinamikom vakcinisanja.

“Nismo zadovoljni dinamikom, ali to ne ovisi o nama, već o broju pristiglih doza s kojima trenutno raspolažemo”, kazala je Bevanda i zaključila da je zainteresovanost građana za vakcinisanje jako dobra i da Mostarci nisu bili previše skeptični oko vakcine AstraZeneca s obzirom na žustre polemike koje se vode oko te vakcine.

(Fena)