“Mahala Carina u Mostaru – istorija i razvoj grada”, knjiga autora Ahmeta Kurta izišla iz štampe

U izdanju kuće Dobra Knjiga iz Sarajeva iz štampe je izašla knjiga autora Ahmeta Kurta o mahali Carina u Mostaru, pod naslovom “Mahala Carina u Mostaru – istorija i razvoj grada”. Na 532 strane, knjiga sadrži preko 100 fotografija i 30 karata, a u indeksu imena se nalazi 4.100 stanovnika Carine i Mostara.

Knjiga je štampana u boji na finom 115-gramskom papiru, dimenzija 165×240 mm, tvrdi uvez sa ušivanjem stranica, teška 1.400 grama.

Recezenti knjige su bili dr. sc. Ibrahim Kajan, prof dr. sc. Faruk Taslidža i prof. dr. sc. Nedim Tuno.

“Knjiga Ahmeta Kurta Mahala ‘Carina u Mostaru – istorija i razvoj grada’ smatram izuzetno vrijednim znanstvenim djelom, posebno snažnim u obradi tema kojima naša historiografija nije posvetila nikakvu pažnju, nego je, nekim od njih, čak i falsificirala ciljeve i manipulirala žrtvama, napisao je o knjizi dr. sc. Ibrahim Kajan, književnik

“Knjiga Mahala Carina u Mostaru – istorija i razvoj grada’sadrži, u istraživačkom smislu, više pionirskih tekstova i predstavlja značajan doprinos u proučavanju naše historije. Takođe, daje i nemjerljiv prilog genealoškom istraživanju mostarskih porodica”, napisao je prof. dr. sc. Faruk Taslidža.

“Nesumnjivo je da će knjiga ‘Mahala Carina’ u Mostaru skrenuti pažnju naučne i stručne javnosti na važnost kartografske građe i ostale geodetske dokumentacije kao izvora za bosanskohercegovačku istoriju i dati podsticaj drugim istraživačima da planove i karte, kao prvorazredne i nenadomjestive dokaze, upotrijebe u proučavanju istorijskih, privrednih, društvenih i urbanih prilika u našoj zemlji”, napisao je prof. dr. sc. Nedim Tuno, dipl. inž. geod.

Knjiga će se narednih dana naći u knjižarama.

Smail Špago

(NovaSloboda.ba)